Barcelona

El Parlament declara la independència i insta el govern a aplicar-ne els efectes

La cambra catalana insta també l'executiu català a obrir un procés constituent

RedaccióActualitzat

El Parlament de Catalunya ha aprovat per 70 vots a favor, 10 en contra i 2 en blanc instar el govern a aplicar els efectes de la declaració d'independència i obrir un procés constituent.

La votació s'ha dut a terme en una urna, i de manera secreta, tal com havien demanat els grups de JxSí i la CUP.

A la votació no hi han estat presents els diputats de Cs, el PSC  i el PPC, que han abandonat l'hemicicle. Els populars, però, han deixat als seus escons banderes espanyoles i catalanes.

 

Els diputats de CSQP han volgut ensenyar el seu vot, un "no", abans de dipositar-lo a l'urna. No ho han fet Albano Dante Fachin, Joan Giner i Àngels Martínez, que han mantingut ocult el vot i han rebut l'aplaudiment dels diputats independentistes. 

 

El president Puigdemont i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, també han estat sonorament aplaudits quan han votat

 

CSQP ha criticat que el vot hagi estat secret i ho ha retret especialment a la CUP.  En nom de la formació independentista, Anna Gabriel, ha explicat que ho han demanat  "per cultura política antirepressiva, no de teoria, sinó de pràctica".

Abans de la seva aprovació, la presidenta del Parlament ha llegit el text que s'estava a punt de votar. Les resolucions de JxSí i la CUP contemplen, entre d'altres, els següents punts:

"CONSTITUÏM la República Catalana, com a estat independent i sobirà, de dret, democràtic i social."

(...)

"ASSUMIM el mandat del poble de Catalunya expressat en el Referèndum d'Autodeterminació de l'1 d'octubre i declarem que Catalunya esdevé un estat independent en forma de República".

"DISPOSEM l'entrada en vigor de la llei de transitorietat jurídica i fundacional."

"INICIEM el procés constituent, democràtic, de base ciutadana, transversal, participatiu i vinculant."

A més, recullen la voluntat d'obrir negociacions amb el govern espanyol i instar la comunitat internacional a intervenir per aturar la violació dels drets civils.

"AFIRMEM la voluntat d'obrir negociacions amb l'estat espanyol, sense condicionants previs, adreçades a establir un règim de col·laboració en benefici de les dues parts. Les negociacions hauran de ser, necessàriament, en peu d'igualtat."

"POSEM EN CONEIXEMENT de la comunitat internacional i les autoritats de la Unió Europea la constitució de la República Catalana i la proposta de negociacions amb l'estat espanyol."

"INSTEM la comunitat internacional i les autoritats de la Unió Europea a intervenir per aturar la violació de drets civils i polítics en curs, i a fer el seguiment del procés negociador amb l'estat espanyol."


També hi ha afegits altres punts, com la voluntat d'obrir una comissió d'investigació sobre les actuacions de l'estat a Catalunya.

Proposta de resolució de JxSí i la CUP by Moderador Noticies Web on Scribd

 

Les propostes de resolució de la resta de grups han quedat rebutjadesCs reclamava que el govern tornés a la legalitat i convoqués eleccions immediatament. També exigia la dimissió de Junqueras i condemnar l'"assetjament" a persones no independentistes.

El PSC demanava, entre altres coses, el respecte a la legalitat vigent i la convocatòria immediata d'eleccions així com el reconeixement que no s'ha declarat la independència i la paralització dels tràmits per a l'aplicació de l'article 155. 

Per part de CSQP apostava perquè el Parlament rebutgés l'aplicació del 155 i demanava que no fes efectiva una declaració unilateral d'independència. Així mateix exigia la retirada dels efectius policials de Catalunya i la necessitat d'un referèndum amb totes les garanties.

El PPC, per la seva banda, instava a desistir "del desafiament a l'estat de dret que, en cas de persistir, obligarà a l'aplicació de les mesures del 155". També a acceptar la pluralitat de la societat, a propiciar un clima de concòrdia i a recuperar la seguretat jurídica per donar confiança a l'economia.

Un dia trist, per uns, i un gran dia, pels altres      

Abans d'iniciar el ple, el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha demanat als alcades que han anat al Parlament a seguir el ple que s'abstinguessin de fer proclames independentistes i ha lamentat coaccions. Per Carrizosa, avui era "un dia dramàtic":

"És un dia trist, dramàtic a Catalunya. És el dia que es perpetra el cop definitiu a la democràcia".

Carrizosa ha acusat el govern de "repartir carnets de catalans" i ha acusat Puigdemont d'"arruïnar econòmicament Catalunya", d'haver dividit la societat catalana i d'haver-se "carregat" l'autogovern. Ciutadans ha reclamat unes eleccions per frenar el "Brexit" del govern i ha manifestat que no permetrien que es trenqués Espanya, mentre trencava la proposta de resolució de JxSí i la CUP.

 

Des del PSC, Eva Granados ha parlat d'"error per a Catalunya" i s'ha preguntat quin model de democràcia, de pluralisme i de país es vol portar a terme avui:

"No volem escollir. No creiem que Espanya sigui un estat totalitari. No ens faci escollir".

Granados ha assegurat que "defensarem la senyera que avui abandonen" i ha qualificat els diputats independentistes d'"inconscients". També ha lamentat que volen crear un "estat al marge de tot". En qualsevol cas, ha defensat que continuaran treballant per buscar un diàleg polític.

 

Marta Ribas, de CSQEP, ha defensat que "per damunt de tot hi ha la cohesió social". Per la formació, és "un greu error respondre a una barbaritat amb una altra barbaritat".

"Això que s'està fent aquí és una gran barbaritat. És un greu error que plantegin la DUI per respondre al 155".

CSQEP ha reiterat la seva proposta de diàleg i d'un model territorial de l'estat que es decideixi en un referèndum acordat.

 

Alejandro Fernández, del PPC, ha començat la seva intervenció qualificant de "dia negre per a la nostra democràcia". Els populars ha denunciat que el govern està disposat a fer caure una dècada de bonança i creixement per "fanatisme". Fernádez també ha criticat que s'excloguin les persones que pensen diferent:

"Puigdemont, no li fa vergonya liderar un moviment que exclou a tots aquells que pensen diferent?".

 

Abans de començar la seva intervenció, Carles Riera, de la CUP, ha demanat un apludiment per Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. El cupaire ha lamentat que el marc constitucional sigui un problema perquè no dona solucions al problema actual:

"Avui ens autodeterminem davant l'estat espanyol i davant les elits catalanes. Ha arribat l'hora del poble, encara sense estructures d'estat.

Riera ha demanat al Parlament que "declari que Catalunya esdevé un estat independent en forma de república", un pas, segons ha dit, que fan "dempeus, amb el cap ben alt, no de genolls ni com a súbdits".

 

El diputat no adscrit, Germà Gordó, ha dit que el vot que s'emetrà avui no és un punt i a part, sinó un punt i seguit:

"No volem perdre de vista que el millor indicador de la qualitat democràtica d'un país és el tracte que dona a les seves minories".

 

Per part de JxSí, Marta Rovira, ha defensat que la democràcia "sempre ha de ser exercida pels ciutadans" i que els independentistes han sotmès la seva opció política a les urnes i la van guanyar. La diputada assegura que el debat amb Espanya és inexistent perquè per sobre "hi ha la unitat d'Espanya".

 

La líder de l'oposició, Inés Arrimadas, ha demanat el torn de paraula en acabar la intervenció dels grups, per  "la gravetat" del que havia de passar. Forcadell li ha donat tres minuts per al·lusions. Arrimadas ha assegurat que JxSí i la CUP "no aconseguiran" la independència i ha demanat als ciutadans votar en massa a les eleccions "per recuperar la convivència, les institucions i el futur dels nostres fills".

Al ple no hi ha intervingut el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com tampoc ho va fer aquest dijous. Cap al migdia, el president ha arribat al Parlament acompanyat de la seva dona.

 

Previstos pla A, B i C per mantenir a Catalunya una autoritat legítima

Davant del possible cessament o detenció de tot el govern Puigdemont, un cop proclamada la república i aprovat el 155, la CUP ha assegurat que "segur que hi ha un pla A, B i C perquè Catalunya no deixi de tenir un govern legítim". El diputat de la CUP Albert Botran ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" que decidiran quina alternativa fan servir en funció de la virulència amb què actuï el govern espanyol.

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut