Pablo Iglesias i Quim Torra
Pablo Iglesias i Quim Torra (ACN)
Barcelona

El president Torra rep Pablo Iglesias, que vol mediar entre governs

Diu que transmetrà a Sánchez la voluntat de diàleg del govern català

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha rebut al Palau de la Generalitat el líder de Podem, Pablo Iglesias, que ha qualificat la trobada de "molt cordial".

En la roda de premsa posterior, Iglesias ha repetit sobretot una paraula, "diàleg" per poder restablir la relació entre executius, i s'ha erigit com a mediador entre el govern català i l'espanyol.

Segons el líder de Podem, el president Torra li ha mostrat una "disposició absoluta i sense condicions" a parlar amb Pedro Sánchez, i ha assegurat que així l'hi transmetrà.

 

Vol visitar els polítics empresonats

Iglesias ha dit que és "important" que hi hagi un acostament dels presos polítics a centres penitenciaris catalans perquè puguin estar prop de les seves famílies.

El polític madrileny, que té la voluntat d'anar a visitar-los, ha defensat que la presó preventiva, "per molt preventiva que sigui, mai pot ser una pena contra les famílies".

Sobre aquest tema ha assegurat que li consta que "Sánchez hi està d'acord i desitja l'acostament dels presos catalans a presons catalanes", perquè n'ha parlat amb ell.

El govern català, però, ha traslladat a Iglesias que aquest punt no és negociable i que la seva postura no és l'acostament dels polítics presos, sinó que "cal alliberar-los".

 

La trobada arriba dues setmanes després que Quim Torra es reunís amb el líder de Catalunya en Comú-Podem al Parlament. Xavier Domènech i Elsa Artadi, consellera de la Presidència i portaveu del govern, s'han afegit a la reunió.

Espais de diàleg amb Podem i els comuns

Artadi també ha valorat la trobada com a "molt cordial" i com l'inici de la voluntat d'establir una "relació estable" amb Podem i els comuns al llarg de la legislatura. Una voluntat que, ha dit, "sempre hi ha sigut per part de JxCat i ERC al Parlament".

La portaveu del govern català ha assegurat que hi ha un "consens" amb Podem per tirar endavant "tot un bloc de lleis d'àmbit social i en diferents drets i llibertats".

Artadi ha conclòs que no és que el partit morat hagi de "demanar suport al PDeCAT i ERC, sinó que en molts d'aquests punts hi ha plena sintonia".

 

 

El dret a l'autodeterminació i el paper del rei

En la trobada, que ha durat una hora i mitja, Iglesias i Torra han abordat també d'altres qüestions, com la situació dels drets civils a Catalunya, la "regressió democràtica" o el dret a l'autodeterminació.

Iglesias ha defensat que s'ha de poder parlar de tot, inclòs el referèndum, encara que sap que els socialistes no comparteixen aquest punt. També ha advocat per la fi de la "judicialització de la política" i de la situació "d'excepcionalitat" que s'ha viscut a Catalunya. En aquest sentit, ha conclòs que "podem ser optimistes respecte als escenaris que es presentin".

Sobre la monarquia, Iglesias ha dit que ha jugat un paper molt "maldestre, un paper de desunió dels ciutadans en el conflicte català". El líder de Podem creu que el futur d'Espanya passa perquè es reconegui la "plurinacionalitat com a part consubstancial a la seva existència" i que cal "apostar pels valors republicans, per construir un futur de diàleg".

S'intercanvien una litografia i un llibre

Durant la trobada, Torra i Iglesias s'han intercanviat dos obsequis. Torra li ha donat una litografia de Jesús Galdón, "Tot el dolor d'un poble", que representa la placa que la Generalitat va posar al camp de concentració de Mauthausen i que inclou empremtes dactilars de Neus Català, supervivent de Ravensbrück.

El secretari general de Podem, per la seva banda, ha donat a Torra el llibre "¿Qué pasa en Cataluña?", de Manuel Chaves Nogales, que aborda la situació durant la Segona República i abans d'esclatar la Guerra Civil.

Pedro Sánchez s'ha reunit aquest matí a La Moncloa amb el lehendakari Urkullu, amb qui comença la roda de contactes amb els presidents autonòmics. El 9 de juliol el president espanyol té previst reunir-se amb el president Torra.

ARXIVAT A:
Quim TorraUnides PodemPablo IglesiasJxCat
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut