Els investigadors busquen finançament per a la teràpia a partir de les carxofes
Els investigadors busquen finançament per a la teràpia a partir de les carxofes
Girona

Teràpia contra la metàstasi cerebral amb molècules de carxofa i card marià

Investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica de l'Hospital Trueta troben en la carxofa i el card marià uns aliats contra el càncer

Marta MasóActualitzat

Un equip d'investigadors catalans han demostrat l'eficàcia d'una nova teràpia per lluitar contra les metàstasis cerebrals. Es tracta de la silibinina, una molècula que s'extreu de les llavors de plantes com la carxofa o el card marià.

Després de provar el medicament amb els primers divuit pacients han demostrat que la silibinina redueix aquest tipus de tumors, i en el 20% dels casos, fins i tot desapareixen.

De moment, el tractament s'ha demostrat eficaç en tumors cerebrals i s'estudia si podria combatre altres tipus de càncer. Els metges busquen finançament per poder desenvolupar el fàrmac.

Planta de card marià

Després de set anys d'investigació, un equip en què han participat l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) han demostrat que donar silibinina als pacients amb metàstasis cerebral redueix els tumors, i en el 20% dels casos, fins i tot els fa desaparèixer.

Ho saben perquè ho han provat amb divuit pacients, als quals s'ha administrat aquesta molècula d'origen vegetal. La majoria eren malalts en fase terminal que després de tenir un tumor als pulmons els havia fet metàstasi al cervell.

Notícia relacionada: Descobert el mecanisme que porta les cèl·lules d'un tumor a provocar metàstasi

Un dels investigadors, l'oncòleg de l'ICO, Joaquim Bosch, dona més detalls d'aquestes primeres proves:

"Els primers dos pacients que van començar amb la silibinina no els donaven més d'un mes de vida i al final van viure 20 mesos més. I tenim un tercer pacient que també estava amb fase pal·liativa que porta ja dos anys i mig evolucionant favorablement."

La silibinina és una molècula que s'extreu de plantes com la carxofa, però on més n'hi ha és a les llavors del card marià. Però perquè sigui eficaç ha de passar un determinat procés químic per convertir-lo en un medicament efectiu en la lluita contra el càncer.

Notícia relacionada: La metàstasi necessita greixos per poder actuar

Per això, ara, aquest equip d'investigadors busca el finançament necessari per fer els estudis clínics, que tenen un cost de 700.000 euros. De moment, però, no troben cap laboratori que ho vulgui fer perquè no és prou rendible.

"El problema que estem tenint és que és una molècula tan barata que està costant trobar finançament per part de la indústria farmacèutica. La inversió que suposa fer tot el desenvolupament clínic no compensa el benefici que pot obtenir la indústria d'aquest producte. Però tot i així és una molècula molt interessant perquè obre una esperança a un grup de pacients per a qui avui en dia no tenim gaires opcions de tractament."

Mentre no es desenvolupa un fàrmac específic, els pacients d'aquest estudi prenen un medicament amb silibinina que es comercialitza com a suplement nutricional per a persones que tenen el fetge gras.

 

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut