La metàstasi necessita greixos per poder actuar

Important avenç en la investigació per frenar la progressió de la metàstasi: si es priva les cèl·lules de menjar greixos, es moren

RedaccióActualitzat

Científics de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona han identificat les cèl·lules responsables de la metàstasi en diversos tipus de tumors i la revista "Nature" publica el seu estudi. Una de les conclusions mostra que les cèl·lules que provoquen la metàstasi del càncer necessiten greixos per poder actuar i, si se les priva d'aquest aliment, es moren.

L'equip de Salvador Aznar ha experimentat tot això amb ratolins. Ara ha encarregat a una empresa britànica que desenvolupi uns anticossos que puguin bloquejar en humans l'entrada de greixos a les cèl·lules metastàtiques.

 

 

Aquesta és la proteïna que han identificat i que es troba en les cèl·lules tumorals. Quan té accés a àcids grassos, els xucla i els transporta dins la cèl·lula. I és aquest mecanisme el que potencia la metàstasi. És a dir, per per poder actuar, les cèl·lules tumorals necessiten alimentar-se de greix. En concret han estudiat l'efecte d'un àcid gras específic, d'origen vegetal, principal component de l'oli de palma, present en molts tipus de menjar processat, com explica Salvador Aznar.

"La dieta rica en greixos, i especialment el palmític, el que fa és potenciar de manera molt significativa la capacitat metastàsica dels tumors."

 

 

Un dels reptes que han superat és bloquejar la porta d'entrada d'aquests greixos amb un tractament basat amb anticossos. De moment ho han fet amb ratolins i els resultats han estat molt satisfactoris.

"Un percentatge de les metàstasis, entre un 15 i un 20 per cent, desapareixen per complet. És un efecte gairebé sense precedents."

 

Els experts diuen que els resultats engresquen a fer més estudis per entendre millor aquesta relació entre dieta i metàstasi. Al treball encara li falta molt camí per recórrer. En un termini de tres anys podrien començar els assajos clínics en persones i, si el resultat és positiu, tirarien endavant un fàrmac per al tractament específic de la metàstasi que estaria al mercat en uns cinc o deu anys.

El treball ha estat finançat entre d'altres amb ajudes de la Fundació La Marató de TV3.

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut