Tardà: "Senyor Rajoy, senyor Rivera, magistrats del TC, no els tenim por"

El portaveu d'ERC al Congrés llança un missatge a Pedro Sánchez i li ofereix els seus vots si autoritza un referèndum a Catalunya

RedaccióActualitzat

Joan Tardà, portaveu d'ERC al Congrés, ha obert el seu torn de paraula en el debat d'investidura de Mariano Rajoy amb un "no els tenim por" dirigit al "senyor Rajoy, senyor Rivera i magistrats del Tribunal Constitucional". Tardà ha cridat que el poble català "és profundament democràtic" i que "no té por" i ha acusat l'Estat d'utilitzar la justícia en contra de Catalunya:

"Abans, els canons; ara, el Tribunal Constitucional."

No feia ni cinc minuts que havia pujat a la tribuna, que Tardà ja ha llançat el primer dard, a Pedro Sánchez i al PSOE. El portaveu dels republicans ha fet responsables els socialistes de ser "avui aquí" perquè, si el PSOE s'hagués compromès a un referèndum a l'escocesa, "Pedro Sánchez seria el president del govern espanyol i avui no seríem aquí":

"El PSOE prefereix que res no canviï abans de reconèixer el dret a decidir."

En el seu segon torn de paraula, Tardà s'ha tornat a dirigir al líder dels socialistes per allargar-li la mà i li ha dit que, "si lidera una alternativa", "si autoritza el referèndum", podrà comptar amb el vot d'ERC.

Discurs independentista enfront d'una democràcia "low cost"

El número dos d'Esquerra a la cambra baixa ha avisat que el govern de Puigdemont continuarà endavant amb el full de ruta i que el poble català no s'aturarà malgrat les "represàlies" que pugui activar el govern espanyol. Tardà ha continuat donant per fet que "Catalunya i Espanya se separen en un procés tan democràtic com imparable" i ha culpant populars i socialistes de ser "la xacra" que no "permet assolir la llibertat" als catalans, assegurant que el poble català es vol "governar a si mateix".

El republicà també ha assenyalat els qui ha qualificat "còmplices de la corrupció sistèmica que corromp el cos de la democràcia", una democràcia espanyola que ha qualificat de "low cost". Entre aquests "còmplices de la corrupció", Tardà hi ha situat des de "la casa reial" fins "al conjunt de les institucions públiques". Tardà, que ha titllat Rivera d'"escolanet" del PP, ha retret a Rajoy la corrupció en el seu partit:

"En una societat avançada, Rajoy hauria dimitit quan es va conèixer el cas Bárcenas."

Tardà ha preguntat als diputats de la cambra baixa si estan disposats "que un tribunal independent dictamini si Catalunya té dret a l'autodeterminació" i ha seguit proclamant que "Catalunya va cap a la declaració unilateral d'independència" davant la negativa del govern, ha dit, "d'autoritzar un referèndum i del creixent odi al conjunt del nostre país i la nostra llengua".

En la seva defensa de la independència, el diputat d'ERC ha reclamat que els catalans volen governar-se a ells mateixos i ha donat per fet que una hipotètica Catalunya independent no quedaria fora de la Unió Europea. "Nosaltres ja som ciutadans europeus", ha afirmat:

"Ho repetirem mil i una vegades: no volem fronteres, i menys contra Espanya."

En la descripció que ha fet de la situació a Catalunya, el republicà també ha denunciat el "criminal servei d'Adif i Renfe" en el territori català.

 

Rajoy a Tardà: "Per què parla vostè en nom de Catalunya?"

En el torn de rèplica, el candidat a la investidura ha explicat que, "després de sentir Tardà", havia de fer "esforços per mantenir la tranquil·litat" i li ha preguntat al diputat d'ERC per què "parla en nom de Catalunya".

En referència a la situació econòmica de la Generalitat, Rajoy ha tret pit de les ajudes del govern espanyol i ha volgut deixar clar que Espanya "és una nació que no deixa tirat ningú". El candidat a la investidura ha volgut recordar a Tardà que "s'ha de complir la llei" i que "una part de la Constitució no es pot reformar si no és amb la participació dels espanyols".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut