Sevilla

Susana Díaz proposa un gran acord anticorrupció i es compromet a reduir el 10% els alts càrrecs durant el debat d'investidura

Tot apunta que la candidata socialista a la presidència andalusa no obtindrà prou suports en la primera votació del debat d'investidura i que en caldrà una altra, en què necessitaria l'abstenció de Podem i de Ciutadans

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns ha començat el debat d'investidura al Parlament andalús de la candidata socialista Susana Díaz com a presidenta de la Junta d'Andalusia. En el principi del seu discurs, Díaz ja ha volgut deixar clar que la lluita contra la corrupció serà una de les seves prioritats. La candidata socialista ha proposat als grups parlamentaris andalusos un gran acord anticorrupció - "el més ambiciós que cap administració hagi posat en marxa- i ha assegurat que si és presidenta treballarà per portar al Congrés una iniciativa perquè no prescriguin els delictes per corrupció.

Després de referir-se al cas dels ERO i els cursos de formació, ha defensat que tota persona imputada no pugui ser candidat en una llista electoral, que els partits amb responsables que s'hagin finançat il·legalment es facin responsables patrimonials o que les formacions enviïn els seus núemros a la cambra de comptes.

La candidata socialista s'ha compromès, a més, a reduir el 10% el nombre d'alts càrrecs i contractes de direcció i personal del govern regional i a elaborar un pla d'eficiència del sector públic, un cop d'ullet a Podem.

Es compromet a reduir el tram autonòmic de l'IRPF

Díaz, que també ha assegurat que treballarà per reduir l'atur, ha promès que reduirà entre 2 i 3,5 punts el tram autonòmic de l'IRPF per a les classes mitges i altes, un pal específic perquè aflori l'economia submergida i que s'estableixin noves deduccions regionals. A més, deduccions de l'IRPF per a creació de feina i aportacions de projectes empresarials, incentius fiscals per a noves empreses o inversions en I+D+i i en activitats que sensibles amb el medi ambient.

I, sobre el mapa electoral sorgit de les urnes, ha dit que reflecteix la tendència a tot l'estat d'entrada de nous actors polítics, i ha demanat l'oposició que la deixi governar. En aquest sentit, Díaz necessita del suport d'algun dels grups parlamentaris per poder ser investida presidenta, perquè el PSOE no té majoria absoluta a la cambra.

Previsiblement, la primera votació serà demà a la tarda, i s'espera que Susana Díaz només rebi el suport -insuficient- dels 47 diputats del seu partit, el PSOE. En aquesta votació, necessitaria majoria absoluta, 55 vots dels 109 possibles.

Si no el rep, en els plens posteriors només li caldrà la majoria simple i per aconseguir-la, el PSOE necessitarà l'abstenció del PP, que ja ha dit que hi votarà en contra, o l'abstenció dels 15 diputats de Podem i dels 9 de Ciutadans.

La candidata socialista ha negociat tot el cap de setmana amb Ciutadans. Dissabte, el representant del partit d'Albert Rivera va admetre acostaments entre totes dues formacions i la possibilitat que s'abstinguin per facilitar la investidura. També podria sortir reelegida amb l'abstenció del Partit Popular, però aquesta opció és la més improbable.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut