Londres

Sospiten que un dels homes que es va reunir amb Litvinenko podria estar en coma a Moscou

A mesura que passen els dies, es van sabent noves històries sobre la trama que ha acabat amb la mort de l'exespia rus Aleksandr Litvinenko. Entren en escena nous personatges, com els contactes russos i italians de Litvinenko. Dos d'ells són a Moscou en tractament per contaminació radioactiva i, segons algunes fonts, un d'ells es podria trobar en estat crític. Tot plegat, un dia després de l'enterrament de l'exespia en un cementiri de Londres seguint els ritus musulmans.

Actualitzat

Familiars, bilionaris, crítics amb el Kremlin, txetxens, etc. El funeral d'Aleksandr Litvinenko ha aplegat una bona representació dels enemics de Vladímir Putin a l'exili. Tots s'han concentrat per recordar l'exespia enverinat. Curiosament, molts d'ells han descobert al mateix funeral que el seu amic es va fer musulmà dos dies abans de morir. La família, ortodoxa no n'ha explicat per què, simplement ha dit que la conversió a l'islam va ser una decisió al llit de mort.

Més tard, el taüt de Litvinenko, segellat per evitar que se n'escapin radiacions, ha arribat al cementiri de Highgate, on la comitiva li ha donat l'últim adéu. L'exespia descansarà prop d'un revolucionari cèlebre enterrat també aquí fa 120 anys: Karl Marx. Litvinekno deixa dona i fill, i l'exili rus amb la sensació que fora de la pròpia pàtria també s'és vulnerable. Alguns dels seus amics han seguit acusant el Kremlin d'estar darrere de l'assassinat.

Les restes de Litvinenko queden enterrades en un cementiri del nord de Londres, molt lluny de Rússia. Allà, la policia britànica segueix interrogant testimonis clau d'un cas que molts creuen que no s'aclarirà mai. I és que coincidint amb l'enterrament s'ha produït un nou gir inesperat. Segons l'agència russa Interfax, Dmitri Kovtun, un dels tres homes que es van reunir amb Litvinenko a l'hotel Millennium, està en coma en un hospital de Moscou, tot i que el seu advocat en nega la gravetat. Kovtun, antic espia i home de negocis, va anar al Millennium amb el seu amic Andrei Lugovoi, també a l'hospital, però és sospitós perquè s'han trobat rastres de radioactivitat en tots els llocs per on va passar, des d'avions fins a hotels. La fiscalia russa ha obert ara una investigació perquè considera el cas de Kovtun un intent d'assassinat.

El rastre del poloni

Set treballadors del bar de l'hotel Millennium de Londres, on es van trobar Litvinenko i Andrei Lugovoi, també podrien estar contaminats per poloni. Scotland Yard continua treballant per aclarir el cas i, de fet, ja ha entrevistat l'exespia Andrei Lugovoi, sobre qui pesen serioses sospites que el relacionen amb la mort del seu antic col·lega. La clau són els rastres de poloni 210, la substància radioactiva que va matar el dissident i que s'ha trobat en diversos llocs.

El primer, l'avió 767 de British Airways amb què Lugovoi va volar de Moscou a Londres. Després, els hotels on va estar a la capital britànica, entre aquests el Millennium, on l'1 de novembre va prendre un te amb Litvinenko. Lugovoi va anar a veure un partit del CSKA de Moscou a l'estadi de l'Arsenal, on també s'han trobat petites quantitats de radioactivitat. I finalment, se n'han detectat a l'avió de tornada del dia 3 entre Londres i Moscou i a l'ambaixada britànica, on va declarar fa una setmana.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut