Mogadiscio

Somàlia es prepara per nous combats en l'últim bastió dels islamistes

Les tropes somalis amb el suport de soldats etíops han atacat les posicions islamistes a la zona de Kismayo, al sud del país. Es tracta de l'últim bastió de la Unió de Tribunals Islàmics després d'haver abandonat dijous la capital, Mogadiscio, davant l'ofensiva empresa diumenge passat per les forces del govern amb l'ajuda d'Etiòpia per recuperar la capital. El govern de transició espera recuperar la ciutat els pròxims dies però el màxim líder islamista ha promès una dura batalla.

Actualitzat

Somàlia encara no ha viscut l'última batalla entre els islamistes i el govern de transició, que compta amb el suport d'Etiòpia i el seu exèrcit, el més poderós de la zona. Segons sembla aquesta es lliurarà al sud del país, a la ciutat portuària de Kismayo, la segona més important de Somàlia i situada a uns 200 quilòmetres de la frontera amb Kènia. Aquí és on s'ha fet forta la Unió de Tribunals Islàmics. Milers de somalis han fugit de la zona davant la imminència dels enfrontaments.

Les tropes oficials i etíops han avançat des de la recuperada Mogadiscio cap al sud en un avanç lent per culpa de les mines que els islamistes han col¿locat en la seva retirada. El màxim líder islàmic , Sharif Sheij Ahmed, ha advertit que els seus combatents ¿es calcula que són uns 3.000- protagonitzaran una dura batalla i que no tenen intenció de replegar-se aquest cop. També ha afegit que combatran a Mogadiscio, on ha assegurat que compta amb la meitat dels seus efectius amagats a les seves cases.

La capital d'aquest país del corn d'Àfrica devastat per anys de guerra civil, però, es troba immersa en la calma un cop superats els disturbis generats després de la marxa dels islamistes. Les tropes governamentals també han ocupat la ciutat de Barawe, a uns 180 quilòmetres al sudoest de la capital.

El primer ministre somali, Mohammad Ali Gedi, va fer ahir una crida al diàleg amb els islamistes, però els va advertir que qualsevol resistència serà contestada amb la força. El govern de transició somali, avalat per les Nacions Unides, acusa els islamistes de tenir lligams amb la xarxa d'Al-Qaida.

Anar al contingut