Moscou

Snowden es compromet a no perjudicar els EUA per obtenir l'asil a Rússia

L'informàtic i exanalista de la CIA Edward Snowden s'ha compromès a no danyar els interessos dels Estats Units, una condició imposada per Rússia per concedir-li l'asil polític. L'exanalista de la CIA s'ha reunit amb activistes russos i internacionals pro drets humans a la zona de trànsit d'un aeroport de Moscou on es troba.

RedaccióActualitzat
L'informàtic i exanalista de la CIA Edward Snowden vol obtenir asil a Rússia. Snowden s'ha compromès a no danyar els interessos dels Estats Units, una condició imposada per Rússia per accedir a la petició.

Snowden "ha anunciat que coneix la condició i que li ha resultat fàcil acceptar-la. No té intenció de causar dany als EUA perquè és un patriota del seu propi país", ha dit el diputat rus Viatxeslav Nikonov, després de la reunió del fugitiu nord-americà a l'aeroport moscovita de Xeremetievo amb activistes de drets humans. Altres persones que han assistit a la trobada -en la que Snowden ha llegit una declaració, que Wikileaks publica a la seva pàgina web- han confirmat aquesta versió.

Tot i això, Rússia ha explicat que encara no ha rebut la petició d'asil d'Snowden.

De Rússia a l'Amèrica Llatina

Snowden, que ha convocat activistes russos i internacionals pro drets humans a la zona de trànsit de l'aeroport de Moscou on es troba,  ha confirmat la seva intenció de demanar asil temporal a Rússia i, més endavant, viatjar a l'Amèrica Llatina. Ha dit que molts països li han ofert acollir-lo i ha citat Veneçuela, Rússia, Bolívia, Nicaragua i Equador.

L'oferta des de Veneçuela s'ha fet de manera formal però que, ara per ara, no es pot moure del país perquè li estan posant tot de traves per viatjar. Per aquest motiu, ha denunciat que des dels Estats Units i la Unió Europea "s'estan saltant la legalitat" posant-li aquests impediments i demana als activistes que li facin costat en pressionar els governs per garantir que pugui viatjar amb garanties de seguretat.

Snowden ha expressat així "la seva posició sobre la campanya de persecució maníaca desencadenada en la seva contra pel govern dels Estats Units, que posa en perill als passatgers dels vols que es dirigeixen a una sèrie de països de l'Amèrica llatina", segons les fonts.

Vladimir Putin li va imposar la condició per obtenir l'asil que abandonés totes les activitats contra els Estats Units. El portaveu del Kremlin ha especificat aquest migdia que "Snowden podrà teòricament continuar a Rússia si, en primer lloc, renuncia del tot a les activitats que perjudiquen els nostres socis americans i, en segon lloc, si així ho desitja".

Edward Snowden es troba des del passat 23 de juny a la zona de trànsit de l'aeroport de Moscou. És allà on se l'ha pogut tornar a veure gràcies a les imatges captades per l'activista de Human Rights Watch, Tanya Lokshina, que n'ha difós una fotografia on se'l veu a la dreta de Sarah Harrison, de Wikileaks.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut