Belfast

Se suspèn l'esperada reunió entre Gerry Adams i Ian Paisley

L'anunciada reunió entre el líder del Sinn Féin, Gerry Adams, i el dels protestants radicals de l'Ulster, el reverend Ian Paisley, s'ha suspès a última hora a causa de les diferències entre els dos líders polítics sobre el procés de pau d'Irlanda del Nord. La trobada d'avui s'havia qualificat d'històrica, perquè fa més de tres dècades que els líders de les dues faccions més radicals del conflicte no es reunien formalment. La trobada entre Adams i Paisley havia de servir per començar a concretar el programa d'un futur govern conjunt per a Irlanda del Nord, en el marc de les actuals converses de pau.

Actualitzat

Després de reunir-se ahir amb Tony Blair, el líder del Sinn Féin, Gerry Adams, va anunciar que el seu partit no està preparat encara per aprovar la creació d'una policia autonòmica d'Irlanda del Nord, perquè una decisió així l'han de prendre dues terceres parts de l'executiva del partit i l'han de votar les bases de tot Irlanda. El suport del partit republicà a una nova policia autonòmica és el primer pas que estableix un document dels governs de Londres i Dublín d'una seqüència que culminaria amb la restitució del govern autònom, suspès des de fa quatre anys. El suport del Sinn Féin en ple a un cos policial nord-irlandès és un dels punts calents del conflicte, ja que l'IRA, el braç armat del partit, mai no ha assumit l'autoritat de cap cos policial a l'Ulster.

Precisament aquest és un dels aspectes que exigeix el líder dels protestants unionistes radicals, Ian Paisley, president del PUD. Paisley ja ha avisat que no cooperarà amb el Sinn Féin fins que no acceptin l'autoritat del Servei de Policia d'Irlanda del Nord. Els dos líders havien de reunir-se avui en la primera de les trobades que estableix el pla angloirlandès per repartir-se els càrrecs del govern autonòmic, però aquestes divergències ho han impedit.

El pla acordat diu que les cadires de primer ministre i viceprimer ministre han de pertànyer cadascuna a un partit. El PUD va ser el partit més votat i el Sinn Féin, el segon, a les últimes eleccions autonòmiques, uns comicis que van donar per primer cop el protagonisme als partits radicals per davant dels moderats.

Els acords de Londres i Dublín fets públics la setmana passada estableixen que el primer i viceprimer ministre d'Irlanda del Nord haurien de prendre possessió del càrrec el 24 de novembre i, aleshores, tindrien fins al 14 de març per repartir-se els altres membres de l'executiu autonòmic. De tota manera, el govern no es constituiria fins que el PUD acceptés el compromís del Sinn Féin amb una nova policia autonòmica i que la població ratifiqui els acords mitjançant eleccions o referèndum a principis de març.

Anar al contingut