Barcelona

Saura admet que el govern espanyol va pressionar perquè es firmés l'acord de mínims sobre Rodalies

El govern espanyol va pressionar el govern català perquè acceptés, en la reunió d'aquest dijous, la proposta de mínims sobre el traspàs de Rodalies de Renfe. Així ho ha revelat al programa "Els matins" de TV3 el conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, que, malgrat tot, no ha volgut qualificar la trobada de fracàs. Tot i això, ha avisat Zapatero del risc d'erosió si no compleix els compromisos. Saura ha explicat que la proposta era buida de contingut i que, per tant, l'executiu català no podia acceptar de cap manera una proposta que no concretava dates ni inversions.

Actualitzat

El conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, es nega a qualificar de fracàs la reunió bilateral Estat-Generalitat celebrada aquest dijous en què s'havia de negociar el traspàs, entre d'altres, del servei de Rodalies de Renfe i que es va acabar sense data per al traspàs.

El conseller Saura assegura que es van tancar acords com els permisos de treball per a immigrants o comunicacions electròniques, però admet que la proposta del govern espanyol respecte a Rodalies no era acceptable. Saura, a més, no ha negat que el PSOE ha frenat el traspàs per estratègia electoral entre altres raons, que inclouen una possible vaga dels sindicats ferroviaris.

Saura ha afirmat que va ser el president Zapatero que va prometre el traspàs abans de l'1 de gener del 2008, i "mai" la Generalitat, i ha advertit el president espanyol: "Si no complís els compromisos, crec que a mig o llarg termini això erosionaria el president del govern."

El conseller de Relacions Institucionals també ha assegurat a Catalunya Ràdio que la Generalitat aconseguirà el traspàs de les Rodalies de Renfe la pròxima legislatura. Saura ha dit que el govern continuarà treballant per fer-ho possible i ha recordat que l'Estatut és una llei que s'ha de complir, mani qui mani a Madrid.

Pel conseller, "el gest de dir que no és un signe claríssim de no supeditació del govern català al central" i ha destacat que si no hagués estat per Rodalies la reunió hauria estat un èxit. A més, Saura ha volgut fugir de les declaracions de Josep-Lluís Carod-Rovira en el sentit que l'aplicació de l'Estatut prodia estar bloquejada: "No estem davant del col·lapse de l'Estatut", ha afirmat.

Instruccions immediates

El conseller d'Interior i Relacions Institucionals també s'ha dirigit a Zapatero per demanar-li que "doni instruccions immediates per licitar el túnel de l'AVE", després que aquesta setmana algunes veus havien apuntat que la decisió s'hauria ajornat fins després de les eleccions i el mateix president espanyol ho negués.

"Crec que el túnel ja s'hauria d'haver licitat. No entenc la demora", ha declarat. "Si la ministra no fa el que ha de fer, algú li ha de dir que ho ha de fer", ha afegit. Saura ha retret al president espanyol que no hagi tingut un "gest d'autoritat". A més, ha admès que les relacions amb Foment no són bones, però ha subratllat que la responsabilitat de la licitació és, "en última instància", de Zapatero.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut