Jerusalem

Sarkozy demana a Israel "concessions doloroses" per assolir la pau amb els palestins

El president de França, Nicolas Sarkozy, ha fet una crida a posar fi a la colonització jueva de Palestina. Sarkozy ho ha dit davant el Parlament israelià en un discurs on ha afirmat que la pau exigeix concessions doloroses. El cap de l'estat francès, que ha defensat la creació d'un estat palestí i ha demanat a israelians i palestins que rellancin el procés de pau, ha reclamat als palestins la fi del terrorisme i als israelians, que retornin la llibertat de moviment als palestins. Mahmud Abbas s'ha mostrat complagut amb el discurs de Sarkozy. Abbas i Sarkozy es reuniran demà a la ciutat cisjordana de Betlem.

Actualitzat

En un discurs davant la Knesset, Nicolas Sarkozy ha refermat de manera solemne el suport de França a Israel, ha defensat la creació d'un estat palestí i la fi de la colonització jueva dels territoris palestins, inclòs Jerusalem est. Davant un parlament ple de gom a gom, el president francès ha detallat les condicions que considera necessàries per rellançar "l'esperança de pau" nascuda a finals del 2007 a Annapolis, que avui viu un impàs.

"Com tots els pobles, el poble israelià té el dret a viure en seguretat en unes fronteres reconegudes i garantides... i França no transigirà mai amb la seguretat d'Israel", ha dit Sarkozy, que ha afegit que "el poble palestí també té dret a un Estat i a exercir la seva sobirania". Però per fer-ho possible cal que França "digui la veritat als seus amics". I la veritat és, segons el president francès, "que la seguretat d'Israel no estarà veritablement assegurada fins que al seu costat hi hagi un estat palestí independent, modern, democràtic i viable".

I perquè aquesta veritat s'imposi, Israel ha "d'aturar la colonització", donar una solució al problema dels refugiats palestins i reconèixer Jerusalem com a capital dels dos estats, mentre que els palestins "han de combate ells mateixos el terrorisme".

Anar al contingut