Pedro Sánchez, de visita oficial al Canadà (EFE)
Pedro Sánchez, de visita oficial al Canadà (EFE)
Mont-real

Sánchez: "La lliçó del Quebec és que des de la política es poden trobar solucions"

El president espanyol ha declinat parlar d'indults, però ha assegurat que en la política catalana ha faltat "empatia"

Actualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de viatge oficial al Canadà, veu aquest país com un exemple a seguir a l'hora de resoldre un conflicte polític:

"Jo crec que la lliçó que hem de treure del Quebec i el Canadà és que des de la política es poden trobar solucions polítiques a crisis polítiques. Cada país ha de trobar el seu camí per resoldre els seus conflictes polítics. I, si alguna cosa podem aprendre o extreure de l'experiència del Canadà, és aquesta. Des de la política i des del respecte a la legalitat es poden trobar solucions."

Ha estat en la roda de premsa que ha ofert a Mont-real amb el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, després de reunir-s'hi. Recordem que, al Quebec, s'hi han celebrat dos referèndums d'independència, l'últim dels quals el 1995.

Sánchez ha remarcat que a Catalunya "desgraciadament, en els últims anys, jo diria que fa més d'una dècada, hi ha hagut bastants processos electorals, i hi ha hagut també dos referèndums" i ha assegurat que el resultat sempre ha demostrat que "l'independentisme no té una majoria social; la té parlamentària, però no social", ha dit.

Falta "empatia" en la política catalana

Sánchez ha declinat referir-se a la possibilitat d'un indult per als independentistes que compleixen presó preventiva.

El govern no es pronuncia sobre hipòtesis. El govern es pronuncia sobre realitats."

Tot i això, ha afegit:

"En relació amb els indults, la reflexió que va traslladar la delegada del govern i que jo, per descomptat, comparteixo, és que a la política espanyola i, en especial, quan parlem de la política catalana, hi falta empatia."

El president espanyol feia referència a les declaracions de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, que dissabte es mostrava partidària d'un indult, i també de les de la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, que ha assegurat que, si el judici s'allarga, potser el jutge s'hauria de plantejar la presó preventiva.

Per Sánchez, durant massa temps hi ha hagut un "llenguatge gruixut" i "de confrontació". El president espanyol ha insistit que el seu govern resoldrà el conflicte fent política.

"Tenim un full de ruta clar, que és resoldre des de la política un conflicte que és polític."

 

Trudeau, sobre Catalunya

 

Al primer ministre canadenc, Justin Trudeau, també li han preguntat pel conflicte amb Catalunya. Això és el que ha dit:

"Evidentment, aquest és un afer intern molt delicat, i confio que els ciutadans espanyols i els governs implicats procediran d'una manera que respecti la llibertat d'expressió, els valors, els drets humans, la llei i la Constitució espanyola. Tampoc no ha estat un tema del qual haguem parlat."

Aquesta és la primera etapa d'un viatge oficial de Sánchez que també inclou la participació a l'Assemblea General de l'ONU, a Nova York, i una visita a Califòrnia. El president espanyol, acompanyat de la seva dona, ha visitat una unitat militar i ha passat revista a les tropes juntament amb el primer ministre canadenc.

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonatPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut