Teresa Cunillera: "Soc partidària de l'indult, però primer l'han de demanar"

En un comunicat posterior la delegada del govern assegura que "respecta la independència judicial"

RedaccióActualitzat

La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, diu que l'executiu de Pedro Sánchez no pot interferir en l'acció de la fiscalia. No obstant això s'ha mostrat partidària dels indults en cas que hi hagi condemna.

En una entrevista a "El Suplement", de Catalunya Ràdio, Cunillera recorda que primer hi ha d'haver sentència i que els condemnats haurien de demanar primer l'indult:

"Per concedir un indult hi ha d'haver una sentència ferma i hi ha d'haver una petició igual de ferma del que accepta la sentència. Si es demana l'indult jo soc partidària, esclar. Però l'han de demanar."

Poc després de l'entrevista, la delegació del govern ha emès un comunicat en què Cunillera matissa les seves paraules. Diu que respecta la independència judicial i la separació de poders".

Assegura que s'han decontextualitzat les seves paraules i que aposta per "no parlar de futuribles que no ajuda a solucionar els problemes actuals".


Crítica de Ciutadans

Ciutadans ha criticat aquestes paraules de Cunillera. En un acte a Palma, la líder de la formació, Inés Arrimadas, diu que no vol un indult per als "polítics que han donat un cop d'estat":

"Els que s'escapen de aforament, els que són jutjats, els que condemnats encara tenen un comodí de la trucada: l'indult. Truques al govern, i si són dels teus tens encara més oportunitats de rebre la resposta màgica"

 

 

Diàleg i Constitució

Més enllà de la situació dels presos, Cunillera manté que la via del diàleg amb la Generalitat oberta per Pedro Sánchez  està sent útil, perquè està canviant el clima polític i social.

La delegada del govern espanyol situa el marc d'aquest diàleg en el marc de la Constitució i afirma que la Generalitat és conscient que la via per a una solució passa per una millora de l'autogovern.

"El govern de la Generalitat posa unes demandes que sap que no contempla la Constitució i, per tant, són impossible d'encabir en un àmbit constitucional com és l'espanyol o com és l'àmbit general constitucional. Nosaltres oferim una reforma de la Constitució, oferim un aprofundiment de l'autogovern de Catalunya. Oferim coses que d'entrada el govern de la Generalitat diu que no, però crec que en general ells saben que aquest és el camí."

Recorda que el diàleg ha permès avenços, com ara la reactivació de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, els acords en matèria de seguretat o la reincorporació de la Generalitat a les converses sobre finançament.

Amb aquest clima polític, en què la Generalitat actua dins de la legalitat, Cunillera descarta tornar a aplicar l'article 155 a Catalunya.

"Tant de bo mai més es trenqui la llei i mai més es torni a aplicar un 155. Si no es trenca la llei, esclar que el descarto. Ara, sí es trenca tot està obert."

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonatArticle 155
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut