Barcelona

Salut admet que la vacuna de la grip ha perdut efectivitat aquest any

L'epidèmia de la grip, que ha arribat al seu pic més alt aquesta setmana, ha saturat els hospitals a causa de la poca efectivitat de la vacuna aquest any.

RedaccióActualitzat

El pic de l'epidèmia de la grip d'aquest any ha saturat les urgències de nombrosos centres sanitaris. Una de les raons per les quals la grip enguany és més virulenta i provoca més complicacions és que la vacuna que s'ha repartit aquest any a Catalunya no cobreix totalment el virus H3N2, tot i que evita complicacions a les persones vacunades.

L'epidemiòloga i membre del Servei de Vigilància Epidemiològica de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Núria Torné, ha explicat en roda de premsa que l'arrel de la vacuna que s'ha implantat aquest any a Catalunya protegeix dels virus A i B, però que, d'aquests A, l'H3N2 ha perdut "una certa efectivitat", encara que les persones que estan vacunades no queden del tot desprotegides. La vacuna no és tan efectiva perquè aquests medicaments es fabriquen un any abans del repartiment i, durant aquest temps, els virus poden mutar. Tot i així, l'efectivitat total de la vacuna no es podrà determinar fins que la temporada de la grip hagi acabat. Torné també ha recomanat continuar prenent mesures higièniques, sobretot quan es va en transport públic i s'esternuda o s'estossega.

Les dades de la grip

Segons dades del Departament de Salut, des que va començar l'epidèmia de la grip a Catalunya s'han atès més de 50.000 persones en els centres d'atenció primària, i als hospitals s'han diagnosticat 185 casos greus, i 37 d'aquests pacients han hagut de ser ingressats. Asseguren, però, que els pacients que més complicacions han tingut amb la grip són persones grans o amb malalties prèvies. De fet, el 97% de les dotze persones que han mort per la grip aquest hivern presentaven altres patologies.

Així mateix, el secretari de Participació Social i Local del Departament de Salut, Francesc Sancho, ha reconegut que el metges dels centres d'atenció primària (CAP) es troben desbordats, ja que es calcula que l'epidèmia està en el pic més alt aquesta setmana a Catalunya. Salut ha reforçat amb 300 llits més els hospitals de tot Catalunya aquesta setmana per la gran afluència de persones afectades per la grip, especialment a centres de Barcelona i de l'Àrea Metropolitana.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut