Tbilisi

Saakaixvili pren possessió com a president de Geòrgia enmig d'una multitudinària manifestació de l'oposició

En una solemne cerimònia davant del Parlament, Mikhaïl Saakaixvili ha pres possessió del càrrec de president de Geòrgia. Es tracta del seu segon mandat de cinc anys al capdavant del país. Saakaixvili, pròxim a l'eix euro-atlàntic, ha demanat el suport dels seus rivals polítics, que encara no han reconegut els resultats de les eleccions presidencials del passat dia 5. Mentrestant, l'oposició ha sortit al carrer en manifestacions de protesta. El nou president, aliat d'Occident a la regió, és partidari de millorar les relacions amb Rússia, país amb el qual està enfrontat per qüestions territorials.

Actualitzat

Mikhaïl Saakaixvili ha pres possessió del càrrec de president de Geòrgia en una cerimònia solemne al Parlament, mentre que al carrer s'hi celebrava una multitudinària manifestació de l'oposició, que no reconeix la seva victòria a les urnes i li exigeix que abandoni el poder.

En el seu discurs d'investidura, Saakaixvili ha promès unir el país i ha demanat a l'oposició que se sumi a la tasca de construir una pàtria forta, una crida que no ha estat ben rebuda pels seus detractors. "Davant Déu i el poble declaro que defensaré la Constitució de Geòrgia, la seva independència i integritat territorial" ha manifestat el president, que també ha declarat la seva intenció de millorar les relacions amb Rússia i ha reclamat diàleg a l'oposició.

Segons l'oposició, Saakaixvili no va obtenir la majoria absoluta necessària per ser escollit president en la primera volta i ha de fer-se'n una segona amb el líder i candidat presidencial de l'oposició unificada, Leván Gachechiladze. Les denúncies de frau, però, no han estat confirmades per l'Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) que supervisava els comicis.

Geòrgia es troba dividida entre els partidaris de la integració a l'OTAN i els partidaris de Rússia. A més, hi ha dues regions del país amb aspiracions secessionistes amb el suport de Rússia.

Anar al contingut