Roma

Romano Prodi qualifica "d'error" la guerra de l'Iraq i reafirma el seu compromís de retirar les tropes tan aviat com sigui possible

El primer ministre italià, Romano Prodi, ha explicat, durant la presentació del seu programa de govern al Senat, que proposarà al Parlament la retirada de les tropes italianes de l'Iraq, complint així una promesa electoral, i prèvia negociació amb els seus aliats. Prodi ha titllat "d'error" la guerra de l'Iraq i ha reafirmat la participació de l'executiu de centreesquerra en la lluita contra el terrorisme en l'àmbit de dels organismes internacionals.

Actualitzat

El nou president del govern italià no s'ha aventurat a donar una data per a la retirada dels soldats, tot i que ha matisat que es farà "en el temps tècnic necessari" i després de consultar totes les parts interessades sobre la modalitat de retirada per "garantir-ne la màxima seguretat".

Romano Prodi ha tingut paraules per a l'anterior govern de centredreta de Silvio Berlusconi. El cap de l'executiu italià ha assegurat que no comparteix "la guerra de l'Iraq ni la partició d'Itàlia" i ha afegit que aquest conflicte "no ha resolt els problemes de seguretat, sinó que els ha complicat i ha obert la capsa de Pandora". Així mateix, el primer ministre ha admès que actualment "al món hi ha un risc de proliferació nuclear".

Després de jurar el càrrec davant del president de la República, Giorgio Napolitano, el nou executiu de Prodi ha de rebre aquest pròxim dijous la confiança del Senat, on la coalició de centreesquerra La Unió compta amb un estret marge, i també el vot de confiança del Congrés dels Diputats, en una sessió que es farà dilluns que ve. El nou gabinet italià està integrat per 25 ministres, entre ells sis dones, que representen els 16 partits que formen la Unió.

Anar al contingut