Una font que no raja, davant del Vaticà

Roma es queda sense aigua

La capital italiana viu una sequera sense precedents. En els pròxims dies, els romans es podrien enfrontar a un racionament de l'aigua potable

Juli RodésActualitzat

Els ciutadans de Roma s'enfronten a un possible racionament del subministrament d'aigua, d'aquí a pocs dies, si no es troba una altra solució a la forta sequera d'aquest estiu. Seria una situació del tot excepcional i atípica per a la ciutat eterna, coneguda per les seves fonts, els seus banys i els aqüeductes que l'alimenten des de fa segles.

Les autoritats municipals i representants d'ACEA, l'empresa que gestiona les aigües de Roma, estan mirant d'evitar-la. L'alcaldessa, Virginia Raggi, ha presidit aquest dimecres una reunió d'emergència i ha explicat que, en qualsevol cas, es garantirà sobretot el subministrament als hospitals, les residències de gent gran i les casernes de bombers.

 

La tercera primavera més seca

ACEA atribueix la situació actual a dos anys seguits amb menys pluges de les habituals, que han reduït dràsticament les reserves d'aigua romanes, i a l'onada de calor actual, que només agreuja el problema. Aquesta primavera del 2017 ha estat la tercera més seca a Itàlia dels últims 60 anys. Els primers sis mesos d'aquest 2017, a Roma hi ha plogut 26 dies, mentre que entre gener i juny de l'any passat hi va ploure 88 dies i hi va caure més del quàdruple d'aigua.

A més, es dona la circumstància que les autoritats del Lazio, la regió a la qual pertany Roma, han decidit prohibir que es bombegi aigua del llac de Bracciano, situat al parc natural del mateix nom, per evitar que la sequera li causi un dany irreversible. Bracciano, que proporciona el 8 per cent de l'aigua que consumeixen els romans, està actualment a més d'1,5 metres per sota del nivell habitual. L'aturada del bombeig podria entrar en vigor aquest mateix divendres.

 

Racionament rotatori
Diversos mitjans italians informen que el tall del subministrament d'aigua a Roma podria ser de fins a vuit hores diàries. Es faria de manera alternativa en els diferents districtes, en una rotació que, en conjunt, afectaria 1,5 milions d'habitatges i gairebé el doble de persones. En previsió que el racionament sigui una realitat, aquesta setmana ha augmentat el nombre de persones que omplen ampolles d'aigua en alguna de les conegudíssimes fonts dels afores de la ciutat.

 

El papa, solidari
De moment, les aixetes dels romans ragen aigua, però l'Ajuntament va començar a tancar les fonts d'aigua potable des de principis de juliol. I ara també han tancat les fonts ornamentals del Vaticà, per ordre del papa Francesc, que d'aquesta manera ha volgut solidaritzar-se amb tots els italians. De moment, la mesura afecta dues fonts del segle XVII, de Bernini i de Maderno, i en els pròxims dies s'estendrà al centenar de sortidors vaticans. La defensa del medi ambient ha estat sempre una de les prioritats de Francesc, autor de la primera encíclica sobre aquesta qüestió, "Laudato si'", en la qual instava els líders mundials a actuar contra el canvi climàtic.

 

La sequera que afecta Roma i el Lazio també afecta altres regions d'Itàlia, algunes de les quals ja han demanat al govern la declaració de l'estat d'emergència. La sequera, fins ara, ha perjudicat sobretot les collites i granges.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut