Madrid

Rajoy proposa Ana Pastor per presidir la mesa del Congrés dels Diputats

Nascuda a Zamora fa 58 anys, Pastor va establir-se de ben jove a Galícia, on va forjar la seva amistat amb Rajoy

Actualitzat

El president del PP, Mariano Rajoy, ha anunciat que proposa la ministra de Foment en funcions, Ana Pastor, com la presidenta del Congrés dels Diputats. Unes hores després de tancar un acord amb Ciutadans que garanteix per als populars la presidència de la cambra -un fet que no es va produir en la legislatura anterior, en què el càrrec el va ocupar el socialista Patxi López-, Rajoy ha anunciat davant la junta directiva del partit el nom de Pastor.

Rajoy no ha revelat quins seran els altres dos representants populars a la Mesa ni tampoc qui serà el portaveu parlamentari. Els noms de qui ocuparà aquests càrrecs es coneixeran aquest dimarts a la reunió del grup, una hora abans que comenci la sessió constitutiva del Congrés. En la darrera legislatura, Celia Villalobos, Alícia Sánchez-Camacho i Rosa Romero van ser les tres representants del PP a la mesa, mentre que el portaveu a la cambra baixa va ser Rafael Hernando.

A la reunió de la direcció popular, Rajoy també ha defensat que al Senat els nomenaments es quedin tal "com estan", de manera que s'hi mantindria com a president Pío García-Escudero, que presideix la cambra alta des del 2011.

Desacord PSOE-Podem pel candidat alternatiu, Homs es postula i ERC no garanteix cap suport

Ana Pastor encara no té garantit ser la presidenta del Congrés. En pot quedar fora si tota l'oposició vota favor d'un candidat alternatiu. Aquesta opció, però, sembla llunyana perquè s'ha tornat a evidenciar el distanciament entre el PSOE i Podem.

Els socialistes han rebutjat la proposta de Podem que la presidència de la cambra recaigui en el candidat progressista que tingui més suports en la primera votació. Podrien ser el socialista Patxi López o el cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech. La formació que encapçala Pablo Iglesias defensa que només així es neutralitzarà l'acord entre el PP i Ciutadans. El PSOE, però, ha deixat clar que no hi ha "cap acord de reciprocitat amb Podem" i que només votarà López.

Podem també ha parlat amb ERC i amb l'antiga Convergència, però tampoc els ha convençut. El cap de llista convergent, Francesc Homs, ha anunciat que es postula com a president de la cambra i no ha desvelat per qui optarà la seva formació en la segona votació. Només passen a segona ronda dos dels candidats i Homs ha tirat pilotes fora quan li han preguntat quina seria la preferència dels exconvergents.

Per part d'Esquerra, Gabriel Rufián ha anunciat que no donaran suport a cap dels candidats perquè no volen "entrar en el joc" i la "cerimònia de la confusió" de la resta de partits. El cap de llista republicà ha criticat Podem i En Comú Podem perquè, segons ell, no han negociat seriosament el suport a la presidència del Congrés per a Domènech. "Només tenim una trucada intempestiva de Domènech divendres a la nit, que era un tempteig més que una proposta, i una sèrie de piulades de Twitter", ha afirmat.  

Ana Pastor, una carrera política al costat de Rajoy

Nascuda a Zamora fa 58 anys, Ana Pastor Julián, metge de professió, va establir-se de ben jove a Galícia. Allà va forjar la seva amistat amb Mariano Rajoy, al costat del qual ha fet tota la seva carrera política. Entre el 1999 i el 2002 va ocupar el càrrec de subsecretària en tots els ministeris pel quals anava passant Rajoy: Educació, Presidència i Interior.

L'any 2002, davant l'atenta mirada del seu mentor, accedia al seu propi ministeri en el govern de José María Aznar: el de Sanitat, que per primera vegada era ocupat per un metge. Durant dos anys en el càrrec, va impulsar una llei per remodelar l'administració sanitària i va posar en marxa un pla contra el tabaquisme. Mentre el PP va ser a l'oposició es va centrar en l'activitat parlamentària i va ocupar la vicepresidència segona del Congrés dels Diputats.

Amb el PP altre cop al govern i el seu amic Rajoy a la presidència, era clar que Pastor formaria part de l'executiu. En aquest cas, però, la metgessa va canviar la Sanitat per les obres públiques i des del 2011 ha encapçalat el ministeri de Foment. Diputada des de l'any 2000, sempre per Pontevedra, Pastor ha estat en els darrers anys un dels membres del govern popular més dialogants amb Catalunya.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut