Rajoy durant la sessió de control al Congrés
Madrid

Rajoy diu que el 155 "és l'única resposta possible" per restablir la legalitat

En la sessió de control al govern espanyol, Rajoy insisteix que el 155 és l'única resposta possible davant de Puigdemont, que "només vol parlar d'independència".

RedaccióActualitzat

La sessió de control al govern espanyol al Congrés ha estat marcada per la situació política a Catalunya. La portaveu del grup socialista, Margarita Robles, ha insistit a Rajoy que si Puigdemont convoca eleccions autonòmiques en el marc constitucional no té lloc l'aplicació del 155.

Rajoy ha evitat respondre directament a Robles en aquest punt i li ha recriminat que no hagi formulat la pregunta prevista en l'ordre del dia. El president espanyol sí que li ha respost que la prioritat del seu govern és "restablir la legalitat i la convivència pacífica a Catalunya i garantir la llibertat i el dret de tots els ciutadans".

 

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha demanat a Rajoy concreció en el calendari de l'aplicació del 155 a Catalunya, i sobretot, quan se celebraran eleccions autonòmiques anticipades "amb garanties". Rivera ha emfatitzat en les mesures que pensa prendre el govern espanyol perquè aquestes eleccions siguin "lliures i segures". Rivera assegura que "no es fia" d'unes eleccions convocades per "Junqueras i el comitè de sedició de Puigdemont".

La resposta del president espanyol, que ha coincidit "substancialment" amb les paraules de Rivera, ha estat que les eleccions es convocaran en un termini màxim de 6 mesos un cop aprovat el 155 al Senat, però que la seva voluntat és que es convoquin amb la màxima celeritat: "Unes eleccions urgents són una sàvia decisió però primer cal recuperar la legalitat."

 

Rajoy ha qualificat la situació a Catalunya de molt greu i assegura que l'economia i les dades de contractacions comencen a notar la situació. Ha destacat, a més, "problemes en el sector financer i el turisme que no ve".

 

Per part d'ERC, Joan Tardà ha retret al president espanyol que la seva única resposta a les peticions de diàleg de Catalunya hagi estat el 155. Tardà li ha etzibat: "Freni la repressió. No té cap dret de fer patir els ciutadans de Catalunya. Quin crim hem comès?" Tardà li ha acabat demanant que retiri la petició d'aplicar el 155 al Senat, "diàleg i intermediació" i l'ha advertit que si es liquida l'autogovern, "els catalans sortiran al carrer a defensar el legítim govern de la Generalitat".

Segons el president espanyol, el 155 "és l'única resposta possible i amb la seva aplicació "compleix" amb la seva obligació davant del "menyspreu a les nostres lleis, la nostra Constitució i l'Estatut de Catalunya". Segons Rajoy, Puigdemont "només vol parlar d'independència".

El president espanyol ha tornat a recalcar que la prioritat és restablir la legalitat i després convocar eleccions.

 

També a la sessió de control al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría ha defensat l'aplicació del 155 per "restaurar l'autogovern i rescatar les institucions autonòmiques", ha dit, de l'independentisme.

Josep Vendrell, d'En Comú Podem, li ha dit que el govern espanyol vol la humiliació de Catalunya i li ha demanat la dimissió: "Vostè ha fracassat estrepitosament, vostè era l'encarregada de la qüestió catalana en el govern. Va d'error en error. No és la solució, és el problema".

Vendrell ha demanat al govern espanyol que ells també tornin a l'ordre i respectin l'estat de dret: "Netegin les seves trames de corrupció". 

ARXIVAT A:
Article 155Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut