Madrid

Rajoy branda l'"amenaça" a la unitat d'Espanya i diu que no hi ha alternativa al PP en un discurs d'investidura dirigit al PSOE

El candidat del PP a la investidura proposa una sèrie de grans pactes d'estat, entre els quals un per la unitat d'Espanya davant l'"amenaça" que ha dit que suposa el procés sobiranista català

Actualitzat

Mariano Rajoy ha reclamat que Espanya "necessita un govern amb urgència" i que els ciutadans "han expressat amb claredat" que el lideri el Partit Popular. En el seu discurs d'investidura, dirigit bàsicament a buscar el suport del PSOE, Rajoy s'ha mostrat convençut que la seva alternativa és l'única possibilitat real que Espanya tingui un executiu moderat en comptes d'una "aventura de radicalisme, ineficàcia i incertesa" amb un govern "de mil colors" i que estaria "hipotecat" per formacions independentistes. Ha explicat que aquestes són les tres raons que van portar-lo a acceptar l'encàrrec del rei Felip VI d'intentar formar govern.

El candidat del PP i president del govern en funcions ha pujat a la tribuna d'oradors quan passaven vuit minuts de les quatre de tarda, enmig de forts aplaudiments de la bancada popular. En una hora i vint minuts de discurs, el candidat a la investidura ha presumit de la situació econòmica d'Espanya, ha desgranat el seu programa de govern i ha fet una aferrissada defensa de la unitat territorial davant del que ha qualificat de "repte més greu que té plantejat Espanya": el procés sobiranista català.

 

 

"L'ocupació ha estat sempre la meva màxima prioritat"

En la primera part del seu discurs, Rajoy ha assegurat que, durant el seu mandat, Espanya ha redreçat la situació econòmica i s'ha salvat del "desastre". Bona part del capítol sobre economia s'ha centrat en l'ocupació, que ha dit que era la seva "màxima preocupació i màxima prioritat". El candidat a la investidura ha assegurat que Espanya pot mantenir un ritme de creació d'ocupació que faci possible tenir "20 milions de persones treballant l'any 2020".

"S'ha invertit la situació: de ser el país de la UE on més ocupació es destruïa, avui som el país que lidera la creació de treball en l'eurozona."

El president en funcions ha posat èmfasi en la necessitat de portar a les Corts el projecte de pressupostos per al 2017, tant pel "compromís amb Europa" com pels ciutadans que reben prestacions públiques que depenen dels comptes públics.

Oferta de grans pactes d'estat

En el seu discurs, Rajoy ha ofert a la resta de grups parlamentaris, i especialment al PSOE, una sèrie de grans pactes d'estat.

  • Ha plantejat la necessitat d'un pacte per l'energia, que forma part de l'acord subscrit amb Ciutadans
  •  
  • També ha proposat un pacte nacional per la ciència i la innovació, I+D+i, per assolir l'any 2020 l'objectiu d'inversió pública del 2% del PIB
  •  
  • Un pla de xoc contra la desocupació, impulsant un "ampli programa de formació per a desocupats" a través d'un xec-formació. Aquest pla, que també forma part de l'acord entre PP i C's, aposta per la creació d'ocupació "estable i de qualitat" i vol reduir a tres les modalitats de contractes laborals
  •  
  • Sobre finançament autonòmic, ha ofert al PSOE obrir "una negociació per dissenyar junts un model estable que preservi la igualtat i la solidaritat de tots els espanyols, també a l'hora de rebre serveis públics"
  •  
  • En matèria de pensions, ha proposat un diàleg per enfortir el sistema públic i ha anunciat que, si és investit president, proposarà una convocatòria immediata del Pacte de Toledo
  •  
  • A més, ha plantejat un pacte nacional per l'educació que englobi des de la primària fins a la universitat, centrat en l'adquisició de competències i que permeti a tots els estudiants accedir al sistema en igualtat de condicions
  •  
  • El president del govern en funcions també ha ofert un gran pacte contra la violència de gènere que "involucri tots els partits, totes les administracions, totes les entitats concernides i que impliqui a tota la societat"
  •  
  • Parlant de Catalunya, ha ofert l'impuls d'un pacte per la unitat d'Espanya i la defensa de la Constitució. Rajoy s'ha mostrat obert a estudiar fórmules per acomodar la solidaritat interregional, però ha advertit que no veu necessari reformar la Carta Magna

Rajoy també ha assegurat que el seu govern ha posat en marxa mecanismes per tal de recuperar "fins a l'últim euro robat pels corruptes" i ha dit que la corrupció es persegueix "més que mai".

"Amenaça explícita" contra "la nació més antiga d'Europa"

Rajoy ha dedicat diversos minuts al debat independentista, que ha definit com "una amenaça explícita" contra la unitat territorial i la igualtat dels espanyols. Ha insistit que el procés sobiranista "de cap manera es pot atribuir als catalans en el seu conjunt" i ha considerat que parlar d'un "suposat afany popular insatisfet i desatès" no té cap fonament.

"Els dirigents sobiranistes "no podrien dur a terme els seus objectius sense provocar una enorme fractura contra la societat catalana."

Rajoy ha afirmat que "l'únic poble sobirà a Espanya és l'espanyol", un fet que ha dit que es remunta a la Constitució de Cadis de l'any 1812, i ha proclamat que Espanya és "la nació més antiga d'Europa".

"Tots desitgem que Espanya eviti unes noves eleccions"

Rajoy ha afirmat que el "futur immediat" d'Espanya "està pendent del que es decideixi" en la investidura. Dirigint-se als diputats, el candidat del PP ha dit que ha de "suposar" que tots els parlamentaris desitgen que s'eviti una repetició electoral i s'ha preguntat si "algú està pensant convocar novament els espanyols a les urnes"

"Difícilment se m'acut un dany més gran a la democràcia espanyola que dir als ciutadans que el seu vot ha estat inútil en dues ocasions i haver de repetir les eleccions."

En la part final del discurs, Rajoy ha reconegut que no té prou suports per ser investit i, en un missatge gens dissimulat cap al PSOE, ha desitjat que, a l'hora de la votació, els partits siguin "capaços d'avantposar l'interès de tots per davant de l'interès particular". En aquest sentit, ha considerat que Ciutadans i Coalició Canària "estan fent el que avui és el millor per als espanyols" amb el seu suport a la investidura. Tanmateix, ha apel·lat a la "coresponsabilitat" dels altres partits per superar la situació de bloqueig i evitar una altra repetició electoral.

El debat d'investidura continuarà aquest dimecres amb les intervencions dels diversos grups parlamentaris. El primer a intervenir serà el líder del PSOE, Pedro Sánchez, a partir de les nou del matí. Cada portaveu tindrà un temps de 30 minuts, una rèplica de deu i una possible dúplica de cinc.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut