"Quant dorms durant les vacances?" La fórmula per mesurar les hores de son necessàries

Quan s'aplica el canvi d'hora, és quan més es noten els problemes del son i, pels experts, l'horari d'hivern és amb el que ens hauríem de quedar

RedaccióActualitzat

Dormir poc o amb un son interromput pot contribuir, a la llarga, a empitjorar la nostra salut, tant o més que no fer exercici o no seguir una dieta equilibrada.


Del paper que té el son, n'han parlat els millors experts internacionals a Barcelona. Diuen que és el gran oblidat i que la manera com es dorm és un determinant per a la salut. Ho explica el doctor Ferran Barbé, investigador de medicina respiratòria de l'IRB de Lleida:

"Més incidència d'hipertensió arterial, més incidència de problemes cardiovasculars, a la vegada també més risc de càncer, a la vegada també més risc de malalties psiquiàtriques, a la vegada també més risc de diabetis i de problemes metabòlics... Mirem el camp que mirem trobarem que un son de mala qualitat, o de poca quantitat, ho empitjora."

En les últimes dècades, el canvi d'hàbits i de ritme de vida ens ha portat a perdre gairebé dues hores diàries de son.

"Anem a dormir tard, matinem molt, fins i tot som capaços d'aixecar-nos a les 6 del matí per anar al gimnàs. Com si fos més saludable fer esport que dormir."

 

 

Quin horari hem de fer?

L'últim cap de setmana d'octubre i de març, quan s'aplica el canvi d'hora, és quan més es noten aquest problemes del son. Segons els experts, l'horari d'hivern és amb el que ens hauríem de quedar.

I quantes hores necessitem dormir per mantenir una bona salut? Doncs tant l'horari com la durada venen marcats genèticament. Les hores que necessita cadascú són les que dormim quan estem de vacances i ningú no ens desperta.

La prova científica diu que els que dormen menys de 6 hores i els que en dormen més de 9 tenen més risc de morir abans.

Barbé: "Si el sol es pon a les 7 de la tarda, hauríem de ser al llit a les 10. No a les 12 de la nit."

 

 

Tot i que depèn de l'edat, els infants necessiten dormir més que els adults. És l'època més vulnerable, perquè s'estan establint moltes connexions cerebrals, i la manera com dormin ara tindrà conseqüències en l'edat adulta. Si no dormen prou poden sorgir problemes, segons explica David Gozal, professor de Pediatria a la Universitat de Missouri:

"Tindran problemes per parar atenció, es tornaran molt impulsius, i el cervell, si està cansat, no pot memoritzar prou."

Idealment, els infants haurien d'anar a dormir sempre a la mateixa hora, fins i tot els caps de setmana. Perquè no és el mateix recuperar hores de son els dies de festa que dormir cada dia el que toca.

Estudiant tribus primitives també s'ha vist que a l'hivern s'hauria de dormir una hora més que no pas a l'estiu.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut