Diversos rellotges en funcionament (Reuters)
Diversos rellotges en funcionament (Reuters)

Arriba l'horari d'hivern, un canvi d'hora que podria ser l'últim

Els experts afirmen que és millor adoptar l'horari d'hivern si se suprimeix el canvi d'hora

Actualitzat

Els rellotges s'han endarrerit una hora aquesta matinada de diumenge. A les tres han tornat a ser les dues. Hem deixat enrere el període d'horari d'estiu i passem al d'hivern, una mesura establerta per la UE i que s'aplica en una vuitantena de països de tot el món.

Aquest canvi d'hora podria ser l'últim que es fa al conjunt de països de la Unió Europea si finalment es fixa un sol horari per a tot l'any. A l'agost, la Comissió Europea va organitzar una consulta a internet per tractar el canvi horari, i el 80% dels europeus que hi van participar van manifestar que volen suprimir el canvi horari i quedar-se amb només un.

Tot i que l'aplicació es podria ajornar fins al 2021, com reclamen països com Àustria, la decisió de mantenir l'horari d'estiu o d'hivern depèn ara de cada estat.

 

Efectes d'eliminar el canvi horari

L'informe sobre les conseqüències que tindria suprimir el canvi d'horari conclou que és millor quedar-se amb l'horari d'hivern, ja que amb el d'estiu no es faria de dia fins a un quart de deu del matí.

Els experts argumenten que, si hi ha més llum al vespre i poca al matí, hi pot haver més alteracions del son, més cansament i més risc d'accidents cardiovasculars. I, per tant, en resultaria perjudicat el rendiment escolar i laboral.

A part dels efectes sobre la salut, el debat també té un vessant econòmic. Segons la comissió d'experts, convindria mantenir el mateix horari a França, Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg, i la solució passaria perquè aquests cinc països arribessin a un acord.

Una altra opció és que Espanya retorni al fus horari del meridià de Greenwich, que era el que tenia abans de la dictadura franquista i el que li pertocaria per posició geogràfica.

El govern espanyol no tanca la porta a tenir el mateix horari que Portugal, el Regne Unit i Irlanda. Però les conseqüències de canviar de fus horari són "impredictibles" i caldria "avaluar l'impacte" de compartir-lo amb aquests països.

Fabian Mohedano, promotor de la Iniciativa per a la Reforma Horària i membre de la comissió d'experts de la Generalitat sobre aquesta matèria, apunta que el més probable és que aquí ja no tornem mai més a l'horari d'estiu.

ARXIVAT A:
Unió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut