Junqueras i Puigdemont, en una reunió del consell executiu (EFE)
Junqueras i Puigdemont, en una reunió del consell executiu (EFE)
Barcelona

Puigdemont i Junqueras: "Farem l'impossible perquè els catalans votin el 2017"

El president i el vicepresident de la Generalitat firmen una carta conjunta en què es refermen en el camí cap al referèndum: "És millor ser il·lús que irresponsable"

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, president i vicepresident de la Generalitat, firmen una carta conjunta on es refermen en la via del referèndum. El text, que publica el diari "El País", porta per títol "Que guanyi el diàleg, que les urnes decideixin".

Puigdemont i Junqueras tornen a reclamar un referèndum pactat i diuen que hi insisteixen malgrat els mals presagis i el rebuig frontal del govern espanyol.

"Potser algú ens considera il·lusos. És millor ser il·lús que irresponsable, és millor esforçar-se per trobar solucions que optar per no desgastar-se i fer del 'quietisme' virtut."

President i vicepresident adverteixen que, si el rebuig frontal per part de l'Estat continua, no es renunciarà a exercir el dret a decidir:

"Farem l'impossible perquè els ciutadans de Catalunya votin el 2017."

Catalunya amb Escòcia, Espanya vs. Regne Unit

El text emmiralla Catalunya amb Escòcia. De fet, comença apel·lant al referèndum pactat amb el Regne Unit. Puigdemont i Junqueras diuen que en aquell cas va haver-hi acord perquè hi va haver voluntat política i perquè no es va deixar en mans dels tribunals el que es va poder resoldre políticament. Espanya, afirmen, no es pot emmirallar en el Regne Unit.

"No només hi ha una absència preocupant de voluntat de diàleg, sinó que es camina en la direcció exactament inversa: querelles, judicialització de la política, guerra bruta, amenaces d'ús de mesures excepcionals, etcètera."

La carta lamenta que la falta de voluntat per arribar a un acord no sigui només del govern de Rajoy, sinó també una actitud compartida per PP, PSOE i Ciutadans.

"En democràcia no existeix el dret a no dialogar. Nosaltres ja estem asseguts a la taula del diàleg. 'Trigaran molt els altres convidats.' És més: 'vindran' quan sigui massa tard, per favor, no ens mirin a nosaltres."

En l'article, Puigdemont i Junqueras també acusen l'Estat d'abandonar els ciutadans catalans:

"L'Estat ha abandonat tots els catalans, també els que no volen la independència, però estimen Catalunya com ningú i pateixen, per tant, quan el seu país pateix. Que no siguin independentistes no vol dir que la desatenció de Catalunya no la sentin profundament i en paguin també les conseqüències."

La carta també recorda el recent informe del Consell d'Europa que qüestiona la independència del poder judicial.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut