Barcelona

Puigdemont diu que el 2-O caldrà negociar i que Rajoy estarà inhabilitat per fer-ho

En l'entrevista de TV3, el president de la Generalitat assegura que la citació de la fiscalia a més de 700 alcaldes "és una barbaritat"

Actualitzat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assenyalat que el dia 2 d'octubre, l'endemà del referèndum, "s'haurà de començar a negociar", tant si guanya el "sí" com si guanya el "no", una negociació per a la qual han quedat inhabilitats, en la seva opinió, Mariano Rajoy i el seu govern.

"Serà complicat per a ells, els que s'han negat a fer política amb un problema polític. El dia 2 d'octubre, els actors polítics del govern espanyol quedaran superats i inhabilitats per gestionar la transició o l'etapa autonòmica que sigui, perquè fins i tot si surt un ‘no' serà també un ‘no' sobirà."

En l'entrevista d'aquest dimecres a TV3, Puigdemont ha assegurat que, malgrat els "obstacles" dels darrers dies, el dia 1 "el referèndum es farà". També ha admès que l'1-O no té "l'organització i la forma de referèndum que hauríem preferit", però ha rebutjat que sigui "precari":

"És molt seriós; que no ho fem a la manera convencional en el sistema polític espanyol no vol dir que estigui mal fet."

El president de la Generalitat ha garantit que el govern ho deixarà "tot a punt" perquè l'1-O es pugui votar i ha posat en dubte que "en cinc dies" el govern estatal pugui suspendre l'autonomia catalana. "Que facin el que vulguin, però el dia 1 votarem", ha promès:

"Que no han dit que no podíem fer una web? Que no han dit que no podríem aprovar una llei? Que no han dit que no podríem signar un decret, ni fer un referèndum i malgrat tot ho estem fent?"

Puigdemont considera que el Tribunal Constitucional tindrà un "problema constitucional" si vol suspendre'l del càrrec, perquè no es compleix cap dels requisits que marca la Llei de la Presidència de la Generalitat per ser-ne apartat: dimissió, moció de censura, qüestió de confiança, mort i incapacitació mental o física. També ha afirmat que "el TC ja no altera la celebració del referèndum".

"Hem de superar aquesta mentalitat que ens mirem les coses a la clàssica. Hem aprovat una llei que ens atorga el marc normatiu per tirar endavant aquest referèndum. Nosaltres ens el creiem, se'l creuen més de 700 alcaldes, se'l creu una part de la població."

"Es podrà votar a Barcelona"

Ha afirmat que "no passa res" si alguns ajuntaments no col·laboren amb el referèndum, perquè la Generalitat posarà locals de votació alternatius, també a Barcelona si és necessari. De tota manera, ha assegurat que a la ciutat comtal es votarà i que no hi haurà risc per als funcionaris.

"Crec que hem demostrat en tot el temps que portem que aquest és un procés que qui assumeix el risc i la responsabilitat som els responsables polítics."

"Buscant paperetes han acabat perdent els papers"

Ha afirmat que actuacions de l'Estat per intentar impedir la celebració del referèndum, com el registre a la seu del setmanari "El Vallenc", "freguen el ridícul" i ha ironitzat que "buscant paperetes han acabat perdent els papers".

Puigdemont ha augurat que, si en comptes de Mariano Rajoy hi hagués Pedro Sánchez a La Moncloa, la situació no seria diferent perquè, més enllà d'utilitzar un altre "to", quan el PSOE ha governat "no ha federat mai res".

"El PP està fent tàctica partidista, el PSOE està fent tàctica partidista... Algú té interès a posar propostes polítiques sobre la taula? Durant anys hem vist moltes propostes catalanes per a Espanya, però algú em pot dir alguna proposta espanyola per a Catalunya?"

El president de la Generalitat ha estat molt crític amb l'actitud del govern espanyol i ha assenyalat que "una urna no és un material de cop d'estat".

Investigar alcaldes, "una barbaritat"

Puigdemont ha considerat que "és una barbaritat" que la fiscalia citi a declarar els més de 700 alcaldes que han signat el decret de suport a l'1-O.

"Al món occidental, algú pot pensar que detenint el 75% dels alcaldes està contribuint a solucionar el problema?"

Segons el president de la Generalitat, la decisió del Ministeri Públic "és una causa general que recorda pràctiques impròpies d'una democràcia". En aquest sentit, s'ha posat al costat dels batlles i ha anunciat que dissabte serà a la concentració de protesta de dissabte. "Atacar un alcalde és atacar també els drets de tots els ciutadans que han volgut que el seu alcalde fes això", ha apuntat.

"No es poden posar portes al camp"

Puigdemont ha considerat que és propi de "mètodes del segle XIX" tancar un lloc web com el del referèndum i ha assenyalat que no es poden posar portes al camp. Segons el seu parer, en ple segle XXI la gent té moltes maneres de superar "aquests murs virtuals":

"El món de la comunicació electrònica no té fronteres. Poden fer caure una web, però, si s'ha previst que pot passar, doncs automàticament en poses una altra en marxa."

Sobre la negativa de diversos mitjans privats a difondre l'anunci del referèndum, ha tret ferro a la decisió i ha assegurat que "els governs han de respectar les decisions de les empreses privades". El president de la Generalitat ha destacat que, gràcies a les xarxes socials, l'anunci ha arribat "a moltíssima gent".

"Al final, del que es tractava era que la gent s'assabentés que l'1 d'octubre hi havia un referèndum. Pregunto: hi ha algú que no ho sàpiga?"

Quan ja porta més d'un any i mig al càrrec, el president de la Generalitat ha assegurat que no es penedeix d'haver acceptat l'encàrrec d'Artur Mas, malgrat que ha confessat que "cada dia és un Vietnam". Fent balanç, ha manifestat que els pitjors moments del seu mandat són els atemptats del mes d'agost i l'accident de Freginals i ha vaticinat que el millor moment encara ha d'arribar.

Al llarg de l'entrevista amb Puigdemont, s'han fet 24.299 tuits amb l'etiqueta #PuigdemontTV3 fets per 11.150 usuaris únics, segons dades de Kantar Media.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut