Puigdemont demana un ple al Parlament per decidir sobre "l'intent de liquidar l'autogovern"

Puigdemont assegura que el govern espanyol ha donat un "cop de porta" a les ofertes de diàleg i "violenta el Parlament"

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont demana al Parlament que convoqui la setmana que ve un ple per analitzar els efectes de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i poder prendre les decisions pertinents.

"Demanaré al Parlament que fixi la convoctòria d'una sessió plenària on els representants de la sobirania ciutadana debatem i decidim sobre l'intent de liquidar el nostre autogovern i la nostra democràcia. I que actuem en conseqüència."

Puigdemont ha començat la seva declaració institucional carregant contra tot el que el 155 representa. Diu que és "la liquidació de l'autogovern i de la voluntat democràtica dels catalans":

"El que els catalans vam decidir a les urnes, el govern espanyol ho anul·la als despatxos."

Puigdemont assegura que el govern espanyol ha donat un "cop de porta" a les ofertes de diàleg i violenta el Parlament. Diu que el 155 és "el pitjor atac a les institucions i el poble" des de Franco:

"El govern espanyol, amb el suport del Partit dels Socialistes i de Ciutadans, ha emprès el pitjor atac a les institucions i al poble de Catalunya des dels decrets del dictador militar Francisco Franco abolint la Generalitat."

El president de la Generalitat diu que el govern espanyol busca una "humiliació", "incompatible amb una actitud democràtica", i que se situa "fora de l'estat de dret".

Per tot plegat, Puigdemont diu que és conscient de "l'amenaça", però demana una resposta pacífica i civilitzada:

"Soc conscient de l'amenaça que pesa sobre tot el poble de Catalunya si l'Estat perpetra el seu propòsit liquidador. Ens hem de conjurar per defensar les nostres institucions com hem fet sempre, de manera pacífica i civilitzada, però carregats de dignitat i de raons."

 

"No és el primer cop"

Puigdemont ha acusat l'Estat de buscar en més d'una ocasió l'anul·lació de les institucions catalanes:

"No és la primera vegada que, també amb el concurs del rei, les institucions catalanes reben un cop per part de l'Estat espanyol per rebaixar-les, reorientar-les o, directament, suprimir-les."

El president ha recordat que la Generalitat és anterior a la Constitució espanyola, i argumenta que "cap decisió de cap govern pot esborrar aquest fet". Afegeix: "El que tenim ens ho hem gunyat amb la força de la gent."

En el seu discurs, Puigdemont ha recordat la recollida de firmes del PP contra l'Estatut amb Rajoy, a qui ha anomenat "cabdill", al capdavant.

Missatge a Espanya i a Europa

El president de la Generalitat ha tingut paraules cap als demòcrates espanyols. Els demana que no permetin que hi hagi un "atac a la democràcia":

"El que s'està fent amb Catalunya és directament un atac a la democràcia que obre la porta a altres abusos semblants arreu, no només a Catalunya. Criminalitzar el dissident, negar la realitat i alçar murs de legalitats davant les finestres de la voluntat ciutadana... si triomfa tot això, el dany a la democràcia, i, per tant, als ciutadans, serà molt sever, i comportarà un retrocés monumental. No hem de permetre que això passi."

Puigdemont ha enviat també un missatge directe als líders i als ciutadans europeus. En un fragment del discurs en anglès, Puigdemont ha assegurat que els valors europeus estan en risc a Catalunya i, diu, a Europa.

"Decidir democràticament el futur d'una nació no és cap crim."

Puigdemont diu que Catalunya és una antiga nació, amb uns valors europeus molt arrelats:

"Fem el que fem perquè creiem en una Europa democràtica i pacífica. L'Europa de la Carta dels Drets Fonamentals que ha de protegir-nos a tots."

ARXIVAT A:
Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut