Imatge d'arxiu del dictador Francisco Franco
Imatge d'arxiu del dictador Francisco Franco
Madrid

El govern espanyol insta a revisar les entrades del diccionari biogràfic que "no s'ajustin a la realitat"

El govern espanyol ha reclamat a la Reial Acadèmia de la Història que revisi els continguts del nou diccionari biogràfic que acaba d'editar, una obra que ha rebut una subvenció pública de gairebé 6 milions d'euros. La petició arriba després que diversos experts han alertat del tarannà ultraconservador de molts dels textos. I és que al diccionari s'hi afirma, entre d'altres coses, que el règim de Franco era "autoritari, però no totalitari".

Actualitzat
La polèmica al voltant del "Diccionari Biogràfic Espanyol" per l'explicació que s'hi fa de la figura de Francisco Franco, ha tingut diverses reaccions. Des del govern espanyol, que n'ha finançat una revisió que ha costat 6,4 milions d'euros, la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, ha considerat que la Reial Acadèmia de la Història, institució que ha qualificat d'"exigent i rigorosa", hauria de revisar les entrades de l'obra que "no s'ajustin a la realitat".

"Segons el que va apareixent a la premsa", ha afegit Sinde, "hi ha un camp important per millorar l'obra". És per això que espera que "es modifiquin algunes biografies", ja que l'obra "deixarà de ser atractiva per als lectors i deixarà de ser-ho també com a eina de consulta".

La titular de Cultura tampoc s'ha mostrat d'acord que només el 8% de les entrades del diccionari corresponguin a dones. "No crec que les dones hagin contribuït només en un 8% a la història d'Espanya", ha conclòs.

El Ministeri d'Educació, per la seva banda, ha emès un comunicat en què manifesta respecte per la llibertat acadèmica i la tasca de la Reial Acadèmia d'Història però l'insta a considerar el diccionari una obra "activa i viva". "Considerem que els debats, les crítiques i en el seu cas les rectificacions són habituals en la comunitat científica", afegeix.

ERC i ICV en demanen la retirada

Alguns partits, a més, ja han demanat al govern espanyol que rectifiqui per subvencionar aquesta obra. El grup parlamentari que comparteixen al Congrés dels Diputats ERC i ICV-EUiA han demanat la retirada de l'obra en considerar que no reflecteix la realitat. A més, consideren que, tenint en compte les subvencions que hi ha aportat, el govern espanyol hauria de donar explicacions al Congrés. També al Senat, el senador d'ICV, Joan Saura, ha presentat una moció que demana la retirada del diccionari.

La petició de revisió dels continguts arriba després que diversos experts han alertat del tarannà ultraconservador de molts dels textos. Franco no hi és citat mai com un dictador, qualificatiu que sí que rep Juan Negrín, president de la república durant la Guerra Civil. El "23-F" és descrit com un succés i, pel que fa a la Guerra Civil, s'enumeren minuciosament les atrocitats comeses per l'exèrcit republicà i s'obvien les del bàndol vencedor.

Anar al contingut