Els responsables d'Oxfam Intermón aquest dilluns a Madrid presentant la denúncia (Foto: Oxfam Intermón)
Els responsables d'Oxfam Intermón aquest dilluns a Madrid presentant la denúncia (Foto: Oxfam Intermón)
Madrid

Oxfam Intermón denuncia Espanya a la UE per incomplir l'acollida de refugiats

Quan falta una setmana perquè s'acabi el termini, només s'han acollit 1.983 de les 17.337 persones compromeses pel govern espanyol

RedaccióActualitzat

L'ONG de desenvolupament Oxfam Intermón ha presentat aquest dilluns una denúncia davant de la Comissió Europea contra el govern espanyol per incomplir els compromisos d'acollida de refugiats. Ho ha fet quan falta una setmana perquè s'acabi el termini per acollir-ne 17.337 i només se n'han acollit 1.983.

 


D'aquests 17.337, 9.323 són persones que havien de ser reallotjades des d'Itàlia i Grècia, i només n'han vingut 1.279, un 13,7% de la quota obligatòria fixada en els compromisos de la Unió Europea. Pel que fa a les persones procedents de Jordània i Turquia, el compromís d'Espanya era acollir-ne 1.500, i només n'han vingut 700, amb un 45% de compliment.

La resta fins als 17.337 són 6.565 persones més que hi havia el compromís d'acollir, però com que encara no estan assignades no es podran afegir a aquesta denúncia. En la presentació pública de la denúncia, el director general d'Oxfam Intermón, José María Vera, ha afirmat que aquesta acció té l'objectiu de "dir al govern que no pot incomplir els seus compromisos", però també que la UE el pressioni.

"Presentem aquesta denúncia com a últim recurs abans de la fi del període de compliment. És una mesura extrema i desesperada quan falten pocs dies perquè es compleixi el compromís del govern. Per això demanem a la Comissió Europea que exigeixi a Espanya que adopti les mesures necessàries perquè compleixi les seves obligacions."

Vera assegura que el govern espanyol té una actitud és de "desídia", que mira cap a una altra banda i deixa passar el temps. Segons asseguren els responsables d'Oxfam Intermón, si la Comissió Europea no reclama el compliment dels compromisos a Espanya abans no s'acabi el termini, després no podrà demanar responsabilitats.

En aquest sentit, justifiquen la denúncia perquè, a banda dels països que han dit públicament que no complirien amb aquestes obligacions, Espanya és el país europeu que, de llarg, menys percentatge compromès de refugiats ha acollit.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut