Una dona que viu al carrer dormint en un banc.
Oxfam denuncia la creixent desigualtat als països desenvolupats. (Foto: ACN)
madrid

Oxfam denuncia que l'1% més ric tindrà més diners que la resta de la població mundial el 2016

Espanya lidera en desigualtat europea: l'1% de la població concentra més riquesa que el 70% més pobre

RedaccióActualitzat

L'organització Oxfam Intermón denuncia en un estudi que l'1% més ric de la població mundial tindrà més diners que el 99% restant el 2016. A més, segons aquesta ONG, una de cada nou persones no té prou aliments per menjar i més de 1.000 milions de persones viuen amb menys d'1,25 dòlars al dia.

Sobre l'estat espanyol també s'ha mostrat molt crítica. I és que ha assegurat que Espanya és "el segon país més desigual d'Europa, tan sols  darrere de Letònia". I no només això sinó que "l'1% de la població espanyola concentra més riquesa que el 70% més pobre", segons conclou Oxfam, que també denuncia que Espanya té el sistema fiscal "menys efectiu" per reduir el problema i que "les polítiques actuals reforcen aquesta concentració de riquesa en mans d'uns quants".

Demanen als líders polítics mesures per combatre la desigualtat

Davant  "vertiginós increment de la desigualtat" i com a preàmbul de la pròxima reunió del Fòrum Econòmic Mundial que tindrà lloc a Davos aquesta setmana, Oxfam ha demanat als partits polítics dels països més desenvolupats que incorporin en els seus programes electorals mesures per combatre la desigualtat."Aquest últim any hem vist com líders mundials com Barack Obama o de Christine Lagarde han parlat sobre la necessitat de lluitar contra la desigualtat extrema, però encara estem esperant que molts prediquin amb l'exemple", ha manifestat la directora adjunta d'Oxfam, Winnie Byanyima. I ha afegit: "Ha arribat el moment que els nostres líders s'enfrontin als interessos creats que impedeixen aconseguir un món més just i pròsper".

En la mateixa línia, el director general, José María Vera, ha assegurat que "fa poc, tots els partits polítics de l'oposició es van comprometre públicament" per uns "pressupostos generals de l'Estat de l'Equitat" i, en aquest sentit, ha demanat: "Esperem que aquest compromís es plasmi en els seus programes electorals" ja que "en el context actual, els ciutadans no entendrien que els partits polítics no posessin el focus dels seus programes econòmics en mesures que permetin a l'Estat recaptar més que els que més tenen".

L'organització internacional considera que la creixent desigualtat als països desenvolupats està endarrerint les ajudes per a les regions més pobres del món.

Cada any, se celebra el Fòrum Econòmic Mundial a l Davos per tractar els principals problemes econòmics del món. Hi participen grans polítics i empresaris, membres de diferents organitzacions no governamentals, i també periodistes i intel·lectuals.

Anar al contingut