Bilbao

Otegi assegura que "serà al Parlament" basc i augura una cursa legal per tombar la seva candidatura

RedaccióActualitzat

Arnaldo Otegi i l'estat espanyol mantenen el pols per la seva candidatura a lehendakari. El líder de l'esquerra abertzale es mostra tranquil després del nou moviment de la Fiscalia de l'Audiència Nacional, que ha iniciat el procés per evitar que pugui figurar a les llistes.

En una entrevista al programa "Via Lliure" de RAC1, Otegi assegura que està molt tranquil i que serà al Parlament basc després de les eleccions de la tardor. El polític abertzale afirma que la decisió no pot ser de l'Estat, sinó que ha de ser dels ciutadans:

"No podem permetre que l'Estat sigui qui decideix qui es presenta a lehendakari"

Otegi, afegeix que EH Bildu no té un "pla B" i que mantindrà la seva candidatura "fins al final".

Tot i això, Otegi reconeix que hi haurà una batalla als jutjats per decidir sobre la seva candidatura. I fins i tot es mostra irònic, augurant una "cursa olímpica" per veure qui serà "el primer a fer-me un recurs al Tribunal Constitucional".

El líder abertzale creu, però, que no tindrà recorregut. Diu que per inhabilitar-lo "s'hauran de saltar la jurisprudència de l'Audiència Nacional, del Suprem i del Constitucional". Otegi fa referència així a l'argument de la seva defensa, que recorda el precedent d'Iker Casanova, elegit parlamentari basc malgrat estar inhabilitat. I és que la sentència no especifica en el seu cas els càrrecs per als quals està inhabilitat.

Discrepàncies entre fiscalies

Aquest divendres, la Fiscalia va remetre un escrit a l'Audiència Nacional en què recalca que el líder abertzale no es pot presentar a les eleccions basques del setembre.

L'objectiu del text és que el tribunal remeti a les juntes electorals basques les sentències per les quals va ser inhabilitat i la interlocutòria del Suprem en què es va rebutjar el seu recurs. Així, la junta electoral del territori en què es presenti Otegi, que segurament serà Guipúscoa, haurà de complir "de forma imperativa" la sentència de l'Audiència, ratificada pel Tribunal Suprem.

Divendres, el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, va ser clar sobre el paper que vol jugar l'Estat en la candidatura d'Otegi:

"El nom d'Otegi no serà a les paperetes de les eleccions basques"

El fiscal superior del País Basc, però, admet interpretacions diferents i veu possible que Otegi sigui candidat. A Onda Vasca, Juan Calparsoro ha explicat que EHBildu té "una postura legítima". Assegura que al final haurà de ser un tribunal, en última instància el Constitucional, el que determini si s'està vulnerant el dret d'Otegi a accedir a càrrecs públics.

ETA i Catalunya

En l'entrevista, Arnaldo Otegi també ha parlat de la situació política a Euskadi i Catalunya. Sobre ETA, s'ha mostrat convençut que el desarmament arribarà aviat, però ha tornat a posar en dubte que a l'estat espanyol li interessi:

"Crec que el desarmament d'ETA no li convé a l'estat espanyol. El govern espanyol està fent tot el que pot per evitar el desarmament d'ETA"

Sobre Catalunya, Otegi assegura que els ciutadans han fet un canvi i ja no creuen en les promeses de pacte amb Espanya:

"Algú creu que un govern de PP i Ciutadans negociarà un millor estatus per a Catalunya o el País Basc?"

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut