Barack Obama a la compareixença que ha fet a la Casa Blanca. (Foto: Reuters)
Barack Obama a la compareixença que ha fet a la Casa Blanca. (Foto: Reuters)
Washington

Obama insta el Congrés a aturar les retallades en despesa per evitar danys a l'economia i l'ocupació

L'1 de març entraran en vigor automàticament retallades per valor de 85.000 milions de dòlars si no hi ha un acord per reduir el dèficit dels Estats Units. Obama ha demanat al Congrés que ho aturi i es posi en marxa un pla que combini retallades amb un augment de la recaptació, sobretot en impostos als més rics i les grans empreses.

RedaccióActualitzat
El president dels Estats Units, Barack Obama, ha alertat que l'entrada en vigor de la retallada de la despesa de manera automàtica a partir de l'1 de març pot afectar l'economia i la creació de llocs de treball. Per això, ha demanat al Congrés que actuï tan aviat com sigui possible per evitar-ho. "La nostra màxima prioritat ha de ser fer tot el possible perquè l'economia creixi i es creïn llocs de treball per la classe mitjana". Amb les retallades que entraran en vigor, passarà "exactament el contrari".

El Congrés va decidir el 2011 que, sense un acord sobre la reducció del voluminós dèficit públic nord-americà, entrarien en vigor l'1 de març retallades automàtiques de despesa per valor de més de 85.000 milions de dòlars, la majoria afectaran el pressupost destinat a Defensa. Obama pretén que la cambra aprovi un pla a curt termini, que combini reduccions de despesa amb un augment dels ingressos fiscals per evitar aquestes retallades, que en un principi estaven previstes per a principis d'any i que van quedar ajornades al març.

El Congrés va a contrarellotge. La cambra ha aturat la seva activitat aquesta setmana per les vacances d'hivern. Els legisladors tornaran a la feina el 25 de febrer, quan només tindran 4 dies per mirar de tancar un acord que eviti les retallades.

"Aquestes retallades no són intel·ligents, no són justes i faran malbé la nostra economia"."La porta és oberta. Jo he posat dures reformes damunt la taula i estic disposat a treballar amb tothom" per poder arribar a un acord. El president nord-americà fins i tot ha plantejat la retallada de programes socials, com demanen els republicans, però també veu necessària una reforma per acabar amb alguns buits fiscals i augmentar les càrregues d'impostos als més riscs.

Barack Obama ha fet aquestes declaracions des de la Casa Blanca, envoltat de treballadors dels serveis d'emergències del govern federal, del sector de l'ensenyament, agents de l'FBI i controladors aeris, professionals que poden perdre els seus llocs de treball si aquestes retallades es consumen.
Anar al contingut