Washington

Obama atribueix a la branca d'Al-Qaeda del Iemen l'intent d'atemptat contra un avió el dia de Nadal

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha acusat la branca d'Al-Qaeda al Iemen de l'intent d'atemptat contra un avió amb 278 passatgers a bord entre Amsterdam i Detroit per part d'un jove nigerià el dia de Nadal. Per primera vegada, el president nord-americà ha acusat de manera directa la xarxa terrorista d'haver armat i entrenat Umar Farouk Abdulmutallab per activar explosius en ple vol. L'intent del jove de 23 anys va ser frustrat per diversos passatgers de l'avió. En el discurs setmanal que s'emet per ràdio i internet, Obama ha declarat els EUA en guerra contra una "xarxa de violència i odi a gran escala".

Actualitzat
El president dels Estats Units, Barack Obama, ha afirmat en el seu discurs setmanal dels dissabtes, el contingut del qual ja s'ha avançat als mitjans, que el jove nigerià Farouk Abdulmutallab es va afiliar al Iemen al grup Al-Qaeda a la Península Aràbiga.

Aquest grup, ha dit Obama, "el va entrenar, li va proporcionar els explosius i el va instar a atacar aquest avió que es dirigia als Estats Units", en al·lusió al vol de North West Airlines d'Amsterdam a Detroit del dia de Nadal.

Obama ha recordat que aquest grup terrorista ha portat a terme una sèrie d'atemptats, inclòs un contra l'ambaixada dels EUA a Sanà, i ha ressaltat la col·laboració de la seva administració amb el govern del Iemen en la lluita antiterrorista.

També ha recordat que en jurar el càrrec com a president va deixar molt clar que els Estats Units "estan en guerra contra una xarxa de violència i odi a gran escala" i que faran "el que sigui necessari" per vèncer els terroristes i defensar el seu país. Per aquest motiu, ha insistit que s'ha canviat "l'enfocament de la lluita, posant una fi responsable a la guerra a l'Iraq, que no tenia res a veure amb els atacs de l'11-S, i augmentant enormement els nostres recursos a la zona on Al-Qaeda realment té les seves bases, a l'Afganistan i el Pakistan".

El Iemen demana ajuda contra el terrorisme

La península Aràbiga s'està convertint en un planter terrorista i la comunitat internacional està determinada a posar-hi fre. El govern del Iemen ha dit que vol lluitar contra els terroristes, però demana auxili. I l'han escoltat els Estats Units i la Gran Bretanya.

Els nord-americans estan determinats a augmentar la cooperació amb el Iemen. I el primer ministre britànic, Gordon Brown, ja ha convocat una conferència internacional, paral·lela a la que s'ha de fer sobre l'Afganistan, el 28 de gener. L'objectiu és definir una estratègia i recaptar diners per finançar la lluita antiterrorista al Iemen.
Anar al contingut