Síria

Només queden 5 dies per esbrinar si s'han usat armes químiques a Síria abans que s'esborrin les proves

A mesura que passa el temps, les proves s'esborren i els inspectors de l'ONU tenen pressa per accedir a la zona bombardejada per comprovar si es van llençar armes químiques. Les primeres 48 hores són crucials i al cap de 7 dies s'esborren les traces dels gasos tòxics. I ja han passat dos dies des de la matança. El règim de Bashar al-Assad els impedeix l'accés. Fins i tot Rússia i la Xina, aliats del règim, ha demanat la col·laboració de les autoritats sirianes per aclarir-ho. El secretari general de l'ONU també ha apujat el to.

RedaccióActualitzat
A mesura que passa el temps, les proves s'esborren. Per això els inspectors de l'ONU tenen pressa per accedir a la zona bombardejada de Damasc per comprovar si es van llençar armes químiques. Les primeres 48 hores són crucials, segons els experts, i al cap de set dies s'esborren les traces dels gasos tòxics. I ja han passat dos dies des de la matança. Però el règim de Bashar al-Assad encara els impedeix l'accés. Fins i tot Rússia i la Xina, aliats del règim sirià, ha demanat la col·laboració de les autoritats sirianes per aclarir-ho. El secretari general de l'ONU també ha apujat el to.

Continuen les peticions internacionals per aclarir què va passar al barri de Damasc on suposadament han mort més d'un miler de persones per efecte de les armes químiques. Un total de 36 països han fet arribar una carta al secretari general de Nacions Unides per demanar-li que s'enviï a la zona del suposat atac els investigadors de l'ONU que ja són a Síria, per aclarir si algun dels dos bàndols ha fet servir aquestes armes. Les Nacions Unides ja han fet una petició formal a Síria per poder-hi accedir i aviat hi enviaran una emissària per fer més pressió.

El secretari general de les Nacions Unides augura greus conseqüències per al règim sirià si es confirma la utilització d'armes químiques. Ban Ki-moon demana que la missió d'observadors que ja és sobre el terreny tingui accés immediat al barri on hi va haver l'atac.

Rússia i els Estats Units pressionen el govern de Síria perquè cooperi amb la missió d'experts de les Nacions Unides en la investigació de l'ús d'armes químiques per part de les seves pròpies tropes.

Ho ha demanat el ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, en un comunicat conjunt amb el seu homòleg dels Estats Units, John Kerry. Els dos caps de la diplomàcia russa i nord-americana estan d'acord que cal una investigació objectiva dels fets.

Barak Obama qualifica de "fet important" i "seriosament preocupant", les denúncies de l'ús d'armes químiques per par de l'exèrcit governamental a Síria. Però basant-se en experiències prèvies, el president dels Estats Units no esperances de poder comptar amb la cooperació del règim del president Al-Assad.

Lavrov i Kerry han demanat a Damasc que cooperi amb la missió d'experts de l'ONU a Síria i els faciliti investigar si les denúncies sobre l'ús d'aquesta mena d'armes estan fonamentades.

Lavrov també demana als rebels que garanteixin un passadís segur per als inspectors de l'ONU fins als indrets on hi ha hagut la massacre. Rússia és l'aliat internacional més ferm del president Bashar al-Assad, i així ho ha demostrat al llarg de tota la guerra civil.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut