El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon
El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon. (Foto: EFE)
Síria

L'ONU pressiona Síria perquè permeti una investigació sobre l'atac químic

Nacions Unides insta Bashar al-Assad a permetre que l'equip d'experts que hi ha a Síria pugui entrar a la zona on hi va haver l'atac químic. A més, Ban Ki-moon ha enviat una alta representant perquè negociï directament amb el govern sirià. Això després que el Consell de Seguretat no va poder tancar un acord per demanar formalment una investigació. La Xina i Rússia van bloquejar l'acord.

RedaccióActualitzat
L'ONU ha instat Síria que permeti "sense demora" investigar l'última denúncia de l'oposició d'un atac químic que hauria provocat la mort a més de 1.300 persones. Com a mesura de pressió, el seu secretari general, Ban Ki-moon, ha ordenat a la seva alta representant per Afers de Desarmament que viatgi a Damasc per negociar amb les autoritats sirianes l'accés a la zona. A més, l'organisme ha fet una petició oficial al règim de Bashar al-Assad.

L'objectiu de les Nacions Unides és que la missió d'experts que es troba al país obtingui el permís per poder accedir al suburbi on es va produir l'incident, situat als afores de Damasc. Aquesta delegació estarà al Síria durant catorze dies investigant altres tres atacs químics previs: un denunciat pel règim i dos més per governs occidentals.

Aquest nou atac seria el catorzè amb armes químiques que es denuncia des que va començar la guerra civil a Síria fa més de dos anys. Segons les xifres de l'oposició seria el més greu.

Mentrestant, la violència al país continua. Les forces de Bashar al-Assad han continuat bombardejant els feus rebels aquest dijous als suburbis de Damasc.

El Consell de Seguretat, el màxim òrgan de decisió de l'ONU, continua sense aconseguir un acord per demanar formalment la investigació. El principal escull són Rússia i la Xina, que s'hi oposen. Des de Moscou, el govern rus ha negat estar bloquejant la investigació i ha dit que dóna suport a permetre que s'estudiï l'incident amb "objectivitat", després de reiterar que la zona de l'atac està sota control de l'oposició.

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha ordenat a les agències d'intel·ligència del país que investiguin pel seu compte el suposat atac i ha instat el govern sirià a permetre una inspecció de l'IONU.
Anar al contingut