Montoro ensenya un dels gràfics que expliquen els pressupostos.
Montoro explicant els pressupostos en roda de premsa
Barcelona

"No" rotund dels grups catalans als pressupostos general de l'Estat per a l'any que ve

CiU, Esquerra i Iniciativa consideren que impedeixen la reactivació econòmica i, a més, els consideren injustos amb Catalunya. També els socialistes catalans consideren que porten a l'abisme. En canvi, el PPC hi presenta només tres esmenes parcials.

RedaccióActualitzat
Coincidint amb l'acabament del termini de presentació d'esmenes als pressupostos de l'Estat, CiU, Esquerra i Iniciativa n'han demanat la devolució. Les tres formacions diuen que aquests comptes impedeixen la reactivació econòmica i, a més, els consideren injustos amb Catalunya.

Pel portaveu del grup de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, els comptes són "discriminatoris" i "no donen cap esperança". Duran ha lamentat que les inversions en infraestructures baixin dràsticament i, a més, ha acusat el govern del Partit Popular d'estar obsessionat a perjudicar el corredor mediterrani. També ha retret durament al govern espanyol la falta de voluntat de diàleg: "No existeix amb vista a Catalunya. No escolta ni dialoga."

Per Joan Herrera, d'ICV, també "ofeguen l'economia". Segons Herrera, però, també són antisocials perquè "s'atreveixen a pujar l'IVA i, en canvi, no la fiscalitat a les rendes de capital i als que especulen". En definitiva, són uns comptes "a favor dels poderosos", ha conclòs.

Des d'ERC, Alfred Bosch també ha parlat de discriminació. Per ell, els pressupostos "expulsen a efectes pràctics Catalunya de l'estat espanyol". El republicà ha proposat, a més, que "es comenci a pensar com els pressupostos espanyols pagaran la minva que es produeixi amb la sortida de Catalunya de l'estat espanyol".

De la seva banda, Daniel Fernández, del PSC, que ha anunciat que presentaran el que ha anomenat "esmenes catalanes" en temes que afecten Catalunya, i ho ha justificat perquè "les polítiques pressupostàries dels governs de dretes de Catalunya i Espanya, liderades per la senyora Merkel, ens porten cap a l'abisme".

En canvi, des del PPC, Alícia Sánchez-Camacho ha explicat que presenten tres esmenes parcials per unes infraestructures que consideren "vitals" per a la recuperació econòmica: l'N-II, el corredor mediterrani i els accessos al port de Barcelona.

Els pressupostos es debatran la setmana que ve al Congrés dels Diputats.

Anar al contingut