Mor José Antonio Ardanza, el lehendakari que ha estat més temps al càrrec

El dirigent del PNB va presidir Euskadi entre el 1985 i el 1999, i va ser l'impulsor del pacte d'Ajuria Enea en l'època més dura de la banda terrorista ETA

Redacció/AgènciesActualitzat

L'exlehendakari José Antonio Ardanza ha mort als 82 anys després d'una llarga malaltia. És el lehendakari que ha estat més temps al càrrec, catorze anys, entre el 1985 i el 1999, els anys més marcats pel terrorisme d'ETA.

Del Partit Nacionalista Basc (PNB), va arribar a la presidència del govern basc substituint a Carlos Garaikoetxea l'any 1985 i un any després va convocar eleccions. Ardanza va guanyar en vots, però no en escons i el partit socialista va accedir a governar en coalició amb Ardanza de president.

La seva presidència va començar amb el pacte d'Ajuria Enea, l'acord per a la normalització i pacificació d'Euskadi que van signar totes les forces polítiques del moment contràries a la violència d'ETA. No el va signar l'esquerra abertzale.

Considerat de l'ala autonomista i moderada del PNB, la presidència de José Antonio Ardanza va acabar amb el pacte de Lizarra, el 1998. Un acord que la seva formació va signar amb l'aleshores Herri Batasuna (HB) i que ETA acabaria trencant amb una campanya molt dura d'assassinats. 

A José Antonio Ardanza el va rellevar en el càrrec el seu company de partit i vicelehendakari del seu executiu, Juan José Ibarrretxe, que aquest dilluns ha dit en una piulada a X que amb la seva mort "se n'ha anat una part del nostre poble". 

L'exlehendakari José Antonio Ardanza (dreta), en una imatge d'arxiu amb Andoni Ortuzar, Íñigo Urkullu i Juan José Ibarretxe (Europa Press)

Després de retirar-se de la política, José Antonio Ardanza va assumir la presidència de la companyia de telecomunicacions Euskaltel --la telefònica basca--, un càrrec que va deixar el 2011. 

Aquell mateix any, Ardanza va presentar les seves memòries. En una entrevista a TV3, l'exlehendakari va donar suport a un possible concert econòmic per a Catalunya, però va advertir que això "preocupava molt Espanya".
 

Reaccions a la seva mort

La mort d'Ardanza coincideix amb la campanya electoral a Euskadi. Els principals candidats a lehendakari, així com l'actual president basc, Íñigo Urkullu, han lamentat la pèrdua d'una figura de qui destaquen, sobretot, l'actitud de consens. 

El seu partit, el PNB, l'ha definit com "una bona persona, honesta, pacífica, governamental i patriòtica". 

 

ARXIVAT A:
País Basc
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut