Beirut

Mor en un atemptat a Beirut el ministre libanès, cristià i antisirià, Pierre Gemayel

El ministre d'Indústria libanès, Pierre Gemayel, ha mort aquesta tarda en un atemptat contra el comboi en què viatjava al centre de Beirut. Segons fonts dels serveis de seguretat, un grup d'homes armats ha obert foc contra el vehicle, quan recorria un dels barris cristians de la ciutat. El dirigent polític ha sobreviscut a l'atac, però ha mort poc després a l'hospital, a conseqüència de les ferides. Pierre Gemayel era el líder del Partit Demòcrata Social, de base cristiana i conservadora i clarament antisirià. Gemayel era un estret aliat de l'actual primer ministre libanès, Fuad Siniora. Aquesta aliança s'havia reforçat les últimes setmanes després de la dimissió de sis ministres proHezbollah del govern. La víctima era el fill de l'expresident del país Amin Gemayel.

Actualitzat

El líder de la majoria parlamentària libanesa, Saad Hariri, ha anunciat la mort de Gemayel en una roda de premsa i ha precisat que el ministre ha estat assassinat de diversos trets al voltant de les 15.15, hora local. L'atemptat d'un dels principals suports del primer ministre, Fuad Siniora, se suma al d'altres perpetrats els últims mesos contra diverses personalitats polítiques i mediàtiques del país. Gemayel pertanyia a una poderosa família cristiana maronita i formava part de la coalició antisiriana que controla el govern des de la retirada de les tropes sirianes del Líban. El seu oncle, Bashir Gemanyel, que va ser elegit president, també va ser assassinat el 1982, abans de prendre possessió del càrrec. El seu assassinat va donar peu a la venjança cristiana materialitzada en la matança de Sabra i Shatila. Els Gemayel, a més d'antisirians, també mantenen tenses relacions amb els islamistes xiïtes prosirians liderats per Hezbollah.

"Fa una hora han disparat contra Pierre Gemayel: volen assassinar tot home lliure. Aquest assassinat es produeix en el marc de la sèrie d'assassinats que han ensangonat el Líban", ha dit Hariri. Saad Hariri, fill del també assassinat primer ministre Rafiq Hariri, ha dit que "entre aquest govern assassí i nosaltres només pot interposar-s'hi el Tribunal Internacional". Amb aquestes declaracions s'ha referit precisament al tribunal que ha de jutjar l'assassinat de Hariri i que està sent promogut per la majoria parlamentària prosiriana amb l'oberta oposició de la minoria antisiriana.

Poc després, centenars de familiars i seguidors de la família Gemayel s'han concentrat a l'hospital cridant venjança. Pierre Gemayel era membre d'una influentíssima família de polítics cristians maronites. El seu pare, Amin, va ser president del país, igual que el seu oncle, Bachir Gemayel, l'assassinat del qual va provocar, com a venjança, la matança de Sabra i Shatila. Al vespre, el seu pare Amin s'ha dirigit als concentrats i els ha demanat que evitin actes de revenja. Pels carrers dels voltants cremaven contenidors i se sentien crits contra Hezbollah.



NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut