Kíev

Milers d'ucraïnesos recorden les víctimes del conflicte

Els manifestants demanen la pau, en un moment en que la violència torna a repuntar al país

RedaccióActualitzat

Milers de persones han sortit al carrer de diverses ciutats ucraïneses demanant la pau i en record de les víctimes. Una setmana després de París, Kíev ha agafat el relleu per dir prou a la violència d'un conflicte que ja ha deixat més de 4.800 morts. Aquest cap de setmana ha repuntat la conflictivitat a l'est del país, amb combats entre l'exèrcit ucraïnès i forces rebels prorusses. Des de Moscou, el govern rus també afirma que està preocupat per l'escalada militar.

Durant la manifestació s'han pogut llegir moltes pancartes de "Jo sóc Volnovakha", seguint el model de "Je suis Charlie". Volnovakha és una localitat al sud de Donetsk on la setmana passada van morir 13 persones en l'atac a l'autobús en què viatjaven. El president, Petró Poroixenko, acompanyat del primer ministre, Arseni Iatseniuk, va dir que els ucraïnesos estan més units que mai davant els prorussos i que no cediran ni un pam de terreny: "La pau arribarà a Ucraïna. L'invasor serà expulsat del territori ucraïnès. Hem de defensar i refer el nostre país. Visca Ucraïna!"

La marxa de Kíev va acabar amb una encesa d'espelmes per recordar les prop de cinc mil víctimes que han mort en aquest conflicte. A l'est del país també hi ha hagut marxes del mateix signe. Tot i els acords de pau de Minsk, el conflicte viu un increment de la violència. Aquest cap de setmana, a les rodalies de Donetsk hi ha hagut intensos bombardejos. Un dels punts calents on els combats han tingut més intensitat darrerament és l'aeroport. L'exèrcit ucraïnès assegura que n'ha recuperat el control.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut