La concentració davant la seu d'Economia aquest 20S (EFE)
La concentració davant la seu d'Economia aquest 20S (EFE)
Barcelona

Milers de persones reivindiquen la concentració del 20S a Economia un any després

Crits de "llibertat" per als empresonats i exiliats i crítiques a la "farsa de l'Estat" en la mobilització convocada per l'ANC i Òmnium

RedaccióActualitzat

La cruïlla de la Rambla Catalunya amb la Gran Via de les Corts Catalanes s'ha tornat a omplir un any després dels fets del 20S amb l'escorcoll a la seu del Departament d'Economia i la manifestació multitudinària de protesta al carrer.

Seguint la convocatòria de l'ANC i Òmnium, milers de persones -15.000, segons la Guàrdia Urbana- s'han concentrat aquest dijous al vespre al mateix lloc on, ara fa un any, 40.000 persones van mobilitzar-se durant més de 12 hores en senyal de rebuig a les detencions i escorcolls a diverses seus i organismes del govern per buscar els preparatius del referèndum.

Aquesta vegada, els cartells de "Llibertat presos polítics" i llaços grocs comparteixen espai amb les estelades i amb les pancartes amb el lema de la concentració, que és "Hi vam ser i hi tornarem a ser. No ens aturarem".

 

 

 

 

 

Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, com a president de l'ANC i d'Òmnium respectivament, van ser-hi al capdavant l'any passat. Ara, quan fa 11 mesos que estan en presó provisional, han fet arribar el seu missatge en dos pòstits que les seves dones han enganxat en un mural davant la seu del Departament d'Economia.

 

 

 


La cuinera Ada Parellada i el cupaire David Fernàndez han llegit també una carta conjunta de Sànchez i Cuixart des de Lledoners, en què han demanat "coratge", que s'expliqui al món que tindran un judici "injust" i han recordat la mobilització de l'any passat:

"Aquell 20 de setembre va ser el presagi de l'1 d'Octubre. Aquella nit vam saber del cert que votaríem simplement perquè estàvem decidits a fer-ho, perquè érem imparables."

Ens vam conjurar per no callar mai més i seguir tossudament lleials als principis i valors de la no violència en la lluita a favor de la llibertat, la democràcia i la república."

"Sabeu que la nostra presó és injusta, com ho serà el nostre judici. Ajudeu-nos a explicar arreu que no hi ha delicte. Tothom sap que no hi va haver cap violència. L'arxivament o absolució és l'única sortida justa a aquest embolic judicial."

 

 


La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha afirmat que no han vingut a "commemorar uns fets, sinó a reivindicar-los" i ha remarcat que la mobilització de fa un any va ser pacífica i que l'Estat no va poder aturar el referèndum:

"El 20 de setembre també va ser el dia que no se'n van sortir.

Hem de donar gràcies infinites a la gent que va decidir agafar el timó del referèndum quan els seus companys eren a la presó, als calabossos de la Guàrdia Civil. En especial, crec que li hem de fer un agraïment immens a la Marta Rovira. "

"També va ser el dia que va començar la provocació de l'Estat per intentar construir un relat de violència, amb el setge indecent a la seu de la CUP, sense mandat judicial. Deixant un cotxe de la policia obert i amb armes dintre, però tampoc se'n van sortir.

Buscaven violència i no ho van aconseguir. Vam fer una mobilització pacífica i això ho devem a en Jordi Sànchez i en Jordi Cuixart".

Paluzie ha afegit que "ara ja sabem que tenen els jutges de la seva part" i ha advertit que "no aconseguiran convertir el dret a l'autodeterminació en un delicte".

També s'ha referit als e-mails dels jutges que s'han filtrat el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri:

"Després de veure els missatges de la judicatura, hi ha algú que encara cregui en la independència judicial? Algú creu que hi haurà un judici just? És un judici polític, una operació d'Estat que pretén culminar aquesta farsa que van començar just avui fa un any.

Els hem deixat clar que han tornat a perdre. Es pensaven que amb les seves amenaces ens havien vençut, però, un any després, seguiu aquí, al carrer."

El dirigent d'Òmnium ha demanat al PSOE que la fiscalia es faci enrere de les acusacions als dirigents independentistes:

"Que no ens vingui el govern de Pedro Sánchez dient que aposten pel diàleg, quan després segueixen mantenint aquestes falses acusacions. Que retirin tots els càrrecs o seran còmplices de l'extrema dreta, de VOX, i asseuran al banc dels acusats homes i dones demòcrates."

Mauri ha demanat sortir al carrer "tants cops com faci falta" i ha conclòs: "Si algú pensava que davant del judici ens quedaríem a casa és que no ens coneix."

Entre els assistents a la concentració, el president de la Generalitat, Quim Torra, i el del Parlament, Roger Torrent:

 

A l'inici de l'acte, presentat per l'actor Pep Planas, Paula Valls ha interpretat la cançó "Que tinguem sort". També ha pujat a l'escenari Pau Alabajos.

La concentració ha tancat un dia que ha començat amb concentracions davant les conselleries de la Generalitat inspeccionades aquell 20 de setembre.

ARXIVAT A:
20SGovern empresonatIndependènciaReferèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut