Angela Merkel a les jornades econòmiques del seu partit (Foto: Reuters)
Angela Merkel a les jornades econòmiques del seu partit (Foto: Reuters)
Brussel·les

Merkel i De Guindos aplaudeixen l'acord per al supervisor bancari comú

La cancellera alemanya s'ha mostrat satisfeta de l'acord, que recull les exigències que ella havia plantejat. El ministre d'Economia subratlla que no és una victòria d'Alemanya sinó d'Europa i de la zona euro.

RedaccióActualitzat
La cancellera alemanya, Angela Merkel, s'ha mostrat satisfeta de l'acord assolit pels ministres d'Economia i Finances de la UE sobre el supervisor bancari comú, una proposta que recull les exigències que ella havia plantejat.

En la seva intervenció davant del Bundestag, la cambra baixa alemanya, abans de la cimera europea la cap del govern alemany va destacar que l'acord marca una "clara separació" entre les funcions del Banc Central Europeu (BCE) com a autoritat en matèria de política monetària i, a partir del 2014, com a supervisor bancari. A més, tal com volia Merkel, el supervisor comú no controlarà les caixes més petites, sinó només aquells bancs considerats "sistèmics", aquells els actius dels quals superin els 30.000 milions d'euros o el 20% del producte interior brut del país membre al qual pertanyi. Això significarà que Alemanya podrà mantenir el control sobre les seves caixes regionals, tal com desitjava la cancellera. En total, hi haurà 6.000 entitats financeres europees que continuaran sota control dels estats.

Merkel s'ha felicitat per l'acord sobre el supervisor bancari, un dels pilars sobre els quals se sustentarà la unió bancària cap a la qual s'encamina l'eurozona per superar la crisi en què està immersa. En aquest sentit, Merkel ha assenyalat que el procés de reforma és "dur" però "irremeiable".

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, també ha aplaudit l'acord sobre el BCE i ha assegurat que no ha estat una victòria d'Alemanya sinó que "ha guanyat Europa i el projecte de la zona euro". De Guindos ha restat importància al fet que ha calgut complir les demandes d'Alemanya per tirar endavant el projecte i ha dit que per a Espanya el nombre de bancs controlats pel supervisor comú "no era el tema bàsic".

"Tenim un primer pas per a la unió bancària i això és el fonamental. Això no estava clar fa uns dies i ara ho està", ha subratllat De Guindos en arribar a la reunió de l'Eurogrup. "Per a Espanya l'important és que hi hagués acord, un acord raonable en el tema del supervisor únic i això s'ha aconseguit aquesta nit", ha insistit el ministre d'Economia.


Anar al contingut