Madrid

Massiva manifestació a Madrid contra les retallades i per reclamar un referèndum sobre les mesures del govern espanyol

Milers de persones s'han concentrat a la plaça de Colón de Madrid per protestar contra les mesures d'estalvi adoptades pel govern de Rajoy. Els sindicats reclamen un referèndum per avalar la política econòmica de l'executiu, la qual denuncien que no està legitimada perquè no formava part del seu programa electoral, i no descarten una segona vaga general.

RedaccióActualitzat
Madrid s'ha omplert de desenes de milers de persones arribades des de diferents punts de l'estat amb un objectiu comú: protestar contra les retallades del govern de Mariano Rajoy. Sota el lema "Som-hi. Volen arruïnar el país, cal impedir-ho!" han marxat en diferents columnes fins a la plaça de Colón, que s'ha omplert de gom a gom, i han demanat al president espanyol que sotmeti a referèndum les mesures d'estalvi que ha emprès.

Els convocants, unes 150 entitats socials i sindicals, acusen l'executiu espanyol d'haver provocat una fractura social sense precedents i denuncien que Rajoy no està legitimat per aplicar aquesta política econòmica perquè no estava inclosa en el seu programa electoral.

S'esperava que els líders sindicals aprofitessin l'avinentesa per apuntar mobilitzacions futures, amb la perspectiva d'una possible segona vaga general però, de moment, no han concretat res. Prometen continuar lluitant, però diuen que la clau perquè es faci o no una aturada general la té el govern. Asseguren que el més fàcil seria convocar-la ara, però apunten que Rajoy podria evitar-la si escolta el que li ha de dir la gent.

També han assegurat que hi ha alternatives a les retallades imposades i han defensat, per exemple, una "veritable reforma fiscal" en comptes de l'anunciada amnistia fiscal que, per ara, s'ha revelat poc efectiva.

Els manifestants han arribat des d'arreu de l'estat espanyol, també de Catalunya. Els representants catalans, que han anat a Madrid en uns 200 autocars, s'han manifestat pel carrer de Goya. Sindicats i militants del PSC i Iniciativa-Esquerra Unida han cridat contra les retallades del govern espanyol, però també contra les mesures d'estalvi de l'executiu de CiU.

Sis marees reivindicatives

Els manifestants s'han organitzat en diferents "marees" que es corresponien amb els principals col·lectius afectats per les retallades. Cada una tenia un color identificatiu i han partit de diferents punts de la capital espanyola per trobar-se tots a la plaça de Colón.

Els funcionaris eren la marea negra; el personal sanitari, la blanca; els professors, la marea verda; els treballadors dels serveis socials i dependència, la taronja; les associacions de dones, la marea violeta, i els sindicats, la vermella.

Els recorreguts s'han cobert sense incidents remarcables i amb un marcat to reivindicatiu, però també festiu, amb música, petards i moltes pancartes de denúncia. En algun moment, la protesta ha col·lapsat alguns carrers del centre.

La delegació del govern a Madrid ha informat de la detenció de quatre persones, relacionades amb el Bloc Crític del 15-M, que s'han negat a identificar-se a l'inici de la marxa. Se'ls acusa d'un delicte de resistència a l'autoritat. La delegada també ha denunciat que uns manifestants han agredit un ciclista, que ha hagut de ser atès per ferides lleus.

Un cop a la plaça de Colón, els secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, han dirigit unes paraules als manifestants. També han pujat a l'escenari el president del Consell de la Joventut d'Espanya, Ricardo Ibarra, i la presidenta del Consell General del Treball Social, Ana Lima, entre d'altres.

En finalitzar l'acte, un grup d'unes 200 persones han traslladat la protesta a la seu del PP, fortament protegida per un cordó policial. Els manifestants han increpat els agents amb insults, però també els han animat a unir-se a la protesta.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut