Madrid

Marta Mata, condecorada amb la Gran Creu de l'Orde de Carles III a títol pòstum

El Consell de Ministres ha acordat concedir la Gran Creu de l'Orde de Carles III, a títol pòstum, a la pedagoga Marta Mata Garriga, presidenta del Consell Escolar de l'Estat, que va morir dimarts passat a Barcelona a causa d'un infart cerebral. L'executiu ha decidit distingir Mata per la seva dedicació a l'educació, a la formació de mestres i a la renovació de l'escola pública. Mata, que va morir a Barcelona als 80 anys, va ser nomenada presidenta del Consell Escolar de l'Estat el 7 de maig de 2004 a proposta de la llavors ministra d'Educació i Ciència, María Jesús San Segundo.

Actualitzat
No obstant això, en el Consell de Ministres s'ha subratllat els seus treballs previs en el si de l'educació, que es remunten al 1965, quan va fundar l'Escola de Mestres Rosa Sensat.

També s'ha recordat que el 1972 va exercir com a professora no numerària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i quatre anys més tard es va afiliar al Partit Socialista de Catalunya, del Consell General del qual va ser membre.

El 1977 va ser elegida diputada del PSC per Barcelona en les Corts Constituents, i va ocupar un escó al Congrés dels Diputats fins al 1982.

Mata va compatibilitzar les seves responsabilitats polítiques, sempre connectades amb l'educació, amb el seu lloc com a vocal del Consell Escolar de l'Estat, al qual va pertànyer des de la seva fundació i en el qual durant quinze anys va ser "membre de reconegut prestigi". La que era presidenta del màxim òrgan consultiu en matèria d'educació no universitària era filla de la mestra Àngels Garriga de la Mata, que dóna nom a la fundació que ella presidia.
Anar al contingut