Barcelona

Maragall es reunirà dijous amb Zapatero per definir el seu futur polític

El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, i el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, es reuniran dijous a la Moncloa, segons ha pogut saber Catalunya Ràdio. A sobre la taula, hi haurà el futur polític del president. Maragall explicarà les seves intencions a Zapatero i la decisió final sobre si el líder del PSC torna a ser presidenciable es podria fer pública a finals d'aquest mes. L'endemà del referèndum per l'Estatut la resta de partits també miren cap a les eleccions de la tardor i reclamen que es convoquin urgentment.

Actualitzat
La cimera entre Maragall i Zapatero no serà de mandataris sinó de dirigents socialistes. El líder del PSC traslladarà al del PSOE les seves reflexions sobre si es torna a presentar o no com a candidat a la presidència de la Generalitat, en les pròximes eleccions previstes per la tardor. Algunes fonts han explicat que la decisió es podria fer pública en el termini d'entre 8 i 10 dies. Aquest dilluns precisament, el PSC havia demanat a Maragall que s'afanyi a aclarir el seu futur polític per poder triar el candidat a la presidència de la Generalitat.

I és que la cúpula dels socialistes catalans té ganes de resoldre aviat qui ha de ser el seu cap de llista i vol que Maragall es decideixi ràpid. José Montilla, el nom que sona com a successor del president, ja ha manifestat en més d'una ocasió que té ganes de ser president de la Generalitat. Montilla, amb tot, deixa clar que la decisió ha de ser del partit, però que també ha de tenir en compte la del mateix Pasqual Maragall. Aquesta qüestió ha centrat la reunió extraordinària de l'executiva per analitzar els resultats del referèndum. Després d'aquesta trobada, el portaveu socialista, Miquel Iceta, ha dit que no trigaran gaire a anunciar el cap de cartell i ha suggerit fer eleccions el 19 de novembre.

Els partits engreixen la maquinària de campanya

Amb la traca final de la campanya pel referèndum de l'Estatut encara roent, els partits catalans ja es preparen per a la contesa de la tardor. CiU té clar quin és el seu repte: recuperar el govern, i amb aquest objectiu la federació nacionalista ja ha posat en marxa la campanya electoral. Al mateix temps, el president de CiU, Artur Mas, pressionava el president Maragall perquè convoqui les eleccions el mes d'octubre.

També Esquerra Republicana mira la cita electoral, encara que ho fa de reüll. Els republicans s'han reunit l'endemà del referèndum per analitzar la derrota de la posició que defensaven en el referèndum estatutari. El seu president, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha admès equivocacions en el procés que els han abocat a "contradiccions". De la seva banda, el secretari general d'ERC i raó de ser de la bicefàlia republicana, Joan Puigcercós, feia pinya al costat de Carod assegurant que serà ell el proper cap de cartell d'ERC en la cursa cap al Palau.

També Iniciativa per Catalunya considera urgent que el president de la Generalitat convoqui les eleccions autonòmiques al més aviat possible. Ho ha dit el president de la federació, Joan Saura, després de la reunió de la formació per analitzar els resultats del referèndum de l'Estatut. Segons Saura, no s'hauria d'obrir el Parlament a la tardor i, de la mateixa manera que Artur Mas, creu que els comicis s'haurien de celebrar la segona quinzena d'octubre.
NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut