Malalties mentals i consum de drogues, juntes per primer cop en una guia

Es tracta com a patologia dual, amb tractament específic

Actualitzat

El tractament de les malalties mentals té una nova guia clínica que permet tractar persones adultes que tenen un diagnòstic mental i, a més a més, consumeixen drogues.

La malaltia mental i el consum de drogues interactuen entre si, agreugen l'estat de salut i compliquen el tractament.

Alejandro Martín n'és un exemple: té un diagnòstic de malaltia mental, més les drogues que consumia. És el que es coneix com "patologia dual", i no és un cas aïllat. El 60% de persones amb un trastorn mental també pren drogues.

"És el que tenim a mà. Recorres a les drogues una mica com un fàrmac, per alleujar aquells símptomes negatius. Hi ha molt d'estigma i discriminació, i això fa que et busquis els teus propis recursos, i, lògicament, no és el millor."

Lluís San, director de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, explica amb què es troben aquestes persones quan demanen ajuda sanitària.

"Són, sovint, malalts que quan accedeixen a la xarxa assistencial de salut mental els diuen 'no'. Com que tenen un problema de consum de substàncies, 'nosaltres no som l'equip idoni; hauries d'anar a la xarxa de drogodependències'. Aleshores, són malalts que van rebotant d'una xarxa a l'altra, i cauen en terreny de ningú."

Fins al punt que fins ara no hi havia cap guia clínica a tot el món per al tractament de la patologia dual. S'acaba d'aprovar la primera a Espanya, coordinada des de Catalunya.

Recomana quins són els millors tractaments, ja siguin farmacològics o psicològics, quan coincideixen aquests dos tipus de trastorns, que no s'haurien de tractar mai per separat.

"Alguns fàrmacs que estan clarament determinats, definits i evidenciats per al tractament d'una única patologia, quan es donen conjuntament, aquestes recomanacions varien."

Trenta professionals de tot Espanya, entre psiquiatres, psicòlegs i farmacòlegs, han participat en l'elaboració d'aquesta guia. Es va aprovar el desembre de l'any passat per unanimitat, després de rebre el vistiplau d'agències d'avaluació sanitàries d'aquí i internacionals.

 

ARXIVAT A:
SalutDrogues
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut