Macron ha apel·lat a la "presumpció d'innocència" davant les denúncies de violació contra l'actor (Reuters/Mohammed Badra)

Macron defensa Depardieu després dels comentaris obscens sobre una nena

Contradiu la ministra de Cultura, que divendres va assegurar que estudiaven retirar-li la Legió d'Honor perquè "fa avergonyir França"

Virgínia Arqué Nueno

El president de la República Francesa, Emmanuel Macron, ha defensat aquest dimecres Gérard Depardieu, acusat de violació i abús sexual per més d'una desena de dones, després de l'emissió d'un documental sobre l'actor on se'l sent fent nombrosos comentaris sexistes, sexualitzants i obscens, fins i tot sobre una nena d'uns 10 anys.

Macron ha confessat que és "un gran admirador" de Depardieu, de qui ha dit que és "un geni" i "un actor immens", i ha denunciat "una cacera a l'home" contra l'artista:

"Hi ha una cosa que no em veureu fer mai, i són les caceres a l'home. Les detesto."

El president ha contradit la seva ministra de Cultura, Rima Adbul Malak, que divendres va anunciar l'obertura d'un "procés disciplinari" contra Depardieu per decidir si li retiraven la Legió d'Honor que va rebre l'any 1996 de mans de Jacques Chirac, davant les declaracions misògines i masclistes que se li senten dir al reportatge. També per les diverses denúncies de violació i agressió sexual contra Depardieu, de les quals dues s'estan investigant.

Per la ministra, Depardieu "fa avergonyir França".

Gérard Depardieu va rebre la Legió d'Honor de mans de Jacques Chirac l'any 1996 (Flickr/Tom Lee KelSo)

Macron apel·la al "context" i a la presumpció d'innocència

Rima Abdul Malak va fer aquesta afirmació després de fer-se públiques unes imatges inèdites d'una visita de Depardieu a Corea del Nord, l'any 2018, amb motiu del 70 aniversari del règim, on l'actor feia nombrosos comentaris sexistes i obscens sobre les dones que munten a cavall, també sobre una nena que té al davant.

Macron, que ha dit que no es refia del "context" d'aquestes declaracions, creu que la ministra "es va precipitar" anunciant que se li podria retirar la condecoració que va rebre "pels serveis prestats" a la República:

"Ha donat a conèixer França al món. Els nostres grans actors, els nostres grans personatges, fan enorgullir França."

 
"Entenc que hi ha polèmica sobre alguns fragments del reportatge", ha dit el president, que ha afegit que a vegades hi ha qui té "rampells". També ha posat en dubte el "context" de les declaracions, i ha comprat els arguments de la família de Depardieu, que van al·legar que les imatges s'havien editat i se n'havien tallat fragments amb una intencionalitat "sospitosa".

Aquest és el moment de l'entrevista a France 5 on Sarkozy defensa aferrissadament l'actor:


Per retirar la Legió d'Honor a algú que ha rebut aquesta distinció cal un decret del president de la República, que és el gran mestre garant de la Legió d'Honor. 
 

A Weinstein li van retirar la Legió d'Honor

L'any 2017, Emmanuel Macron va retirar la Legió d'Honor al productor de cinema Harvey Weinstein (que l'havia rebut el 2012, durant la presidència de Sarkozy), acusat d'agressions sexuals i assetjament per nombroses dones --i condemnat després a 16 anys de presó--, però ara no sembla disposat a fer el mateix amb Depardieu, almenys, ha dit, sense cap condemna ferma que ho justifiqui:

"No serà sobre la base d'un reportatge o d'aquesta o d'aquella cosa que se li retira la Legió d'Honor a un artista, perquè segons aquest criteri, l'hauríem hagut de retirar a una pila d'artistes."

"Es pot acusar algú", ha continuat Macron, "i potser hi ha víctimes, però també existeix la presumpció d'innocència". Si no, ha conclòs, viurem "en l'era de la sospita" i "sense llibertats".

Les declaracions de Macron han estat durament criticades per diversos dirigents polítics, com ara el líder del partit socialista francès, Olivier Faure, o les diputades ecologistes Sandrine Rousseau --que ha dit que les paraules del president són "un insult al moviment d'alliberament de les víctimes de violències sexuals"-- o Sophie Bussière, que ha dit que "promou la cultura de la violació":


La majoria de denúncies contra Depardieu no s'han investigat

Fa anys que més d'una desena de dones han denunciat haver estat víctimes de violació o agressió sexual per part de Gérard Depardieu. Fins ara, gairebé no se n'ha investigat cap, la majoria perquè havien prescrit en el moment de la denúncia.

Ara, però, la policia ha obert una investigació per dos casos més recents: les denúncies de les actrius Charlotte Arnau, que ha acusat Depardieu d'haver-la violat l'any 2020, quan ella tenia uns vint anys; i la d'Hélène Darras, de qui hauria abusat sexualment durant un rodatge el 2007. L'actor ha negat totes dues acusacions.

Aquesta setmana, també s'ha conegut la denúncia que ha interposat davant la policia de Torremolinos, a Màlaga, la periodista i escriptora espanyola Ruth Baza, per uns fets ocorreguts l'any 1995, que ja han prescrit. Baza ha denunciat que Depardieu la va violar quan ella tenia 23 anys i l'actor 46, durant una entrevista per a la revista Cinemanía. L'escriptora ha explicat que ha estat dècades en xoc i que ara ha decidit denunciar-ho per si el gest pot ajudar altres víctimes. 

La policia també investiga les causes de la mort de l'actriu Emmanuelle Debever, de 60 anys, que havia acusat l'actor de violar-la el 1982 durant el rodatge de la pel·lícula "Danton", quan ella tenia 19 anys. El passat 29 de novembre, Debever va desaparèixer després d'haver deixat "una nota preocupant", i va aparèixer més tard al riu Sena. Va morir, dies després, a l'hospital.

L'actriu seria la primera persona que va denunciar formalment Depardieu per agressió sexual i també la primera a fer-ho públicament a les xarxes socials, l'any 2019.

Gérard Depardieu, de 74 anys, té la nacionalitat russa des del 2013, en protesta contra la política fiscal promoguda pel president François Hollande.

 

ARXIVAT A:
FrançaAgressió sexualPederàstia Cinema
Anar al contingut