Brasília

Lula pren possessió com a ministre de la Presidència

Rousseff ha firmat els documents que el nomenen ministre de la Presidència en una acció que suposa també blindar Lula amb vista a una possible imputació

Actualitzat

L'expresident del Brasil Luiz Inácio Lula da Silva ha pres possessió aquest dijous com a nou membre del govern, en una cerimònia amb l'actual presidenta, Dilma Rousseff. La mateixa presidenta ha pres jurament al nou ministre:

"Les circumstàncies actuals em donen la magnífica oportunitat d'incorporar al govern el principal líder polític d'aquest país"

Rousseff, successora de Lula al capdavant del govern, ha signat els documents que el nomenen nou ministre de la Presidència en una acció que suposa també blindar l'antic mandatari amb vista a la seva possible imputació per la investigació de la trama corrupta de Petrobras.

Lula va ser detingut breument el 4 de març dins l'"operació Rentacotxes" per determinar quina relació tenia amb algunes de les empreses esquitxades per aquesta trama de presumpta corrupció i blanqueig de capitals.

L'entrada de l'expresident a l'executiu ha estat celebrada pels fidels del Partit dels Treballadors però molt criticada, tant pels partits de l'oposició com també per manifestants al carrer. Simpatitzants i detractors de l'antic president s'han enfrontat al voltant del Palau Presidencial.

Especialment polèmica ha estat la difusió d'una conversa telefònica en què Rousseff oferia a Lula un nomenament com a ministre perquè l'utilitzés "en cas de necessitat". Rousseff ha manifestat el seu "rebuig total i integral" a la divulgació d'aquesta conversa.

Nomenament suspès cautelarment

Poc després que Lula hagués jurat el càrrec, un jutge de Brasília ha anul·lat de manera cautelar el nomenament de l'expresident brasiler com a ministre de la Presidència. La decisió del magistrat Itagiba Catta Preta Neto, del Tribunal Federal de Brasília, anul·la d'aquesta manera l'acte del jurament.

El jutge suggereix que Rousseff podria haver comès un delicte de "responsabilitat" nomenant Lula i argumenta que, si l'expresident assumeix el càrrec de ministre, tindrà poder per fer una "intervenció indeguda i odiosa" a la policia, la fiscalia i el poder judicial. La decisió del jutge respon a una demanda dels partits de l'oposició, que fonamenten la seva petició en les causes obertes contra Lula, acusat formalment dels delictes d'enriquiment il·lícit, blanqueig de diners i falsificació de documents.

Els delictes de "responsabilitat" són un dels motius pels quals la Constitució brasilera permet realitzar un judici polític amb l'objectiu de destituir el cap de l'Estat.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut