El Caire

L'oposició egípcia tanca les portes al diàleg amb Mursi i li i exigeix que retiri el referèndum constitucional

Els opositors han tornat a encerclar el Palau presidencial. Volen que es retiri el referèndum sobre la reforma de la Constitució. Mursi accepta un ajornament per negociar, però l'oposició dóna per morta la via del diàleg.

RedaccióActualitzat
No volen ajornaments. Volen anul·lacions. Aquesta ha estat la petició de milers de persones que han encerclat, una nit més, el Palau presidencial egipci. Els manifestants han deixat clar que amb l'ajornament ofert pel president, Mohamed Mursi, no n'hi ha prou. I els grups opositors hi estan d'acord: el Front de Salvació Nacional ha rebutjat l'oferta de diàleg amb el president Mohamed Mursi, ja que consideren que s'ignoren totalment les seves reivindicacions i demandes.

El grup de l'oposició no islamista reclama l'anul·lació de l'acta constitucional i del referèndum sobre la Constitució. En un comunicat han contestat que la convocatòria de diàleg de Mursi no conté "els elements bàsics d'una negociació de veritat i seriosa" i que "el discurs de Mursi ha sigut decebedor per a la major part del poble egipci".

El comunicat d'aquest grup format pel partit del Premi Nobel de la Pau, Mohamed el-Baradei, i el partit del que va ser candidat presidencial Hamdin Sabahi inclou també una declaració de principis assegurant que "el Front continuarà utilitzant tots els mitjans legítims per defensar els seus drets i les seves llibertats i per corregir la via de la revolució, per construir un Egipte que es basi en la llibertat, la justícia social i la dignitat humana".

El Front de Salvació Nacional ha demanat que siguin investigades per un jutge neutral les 6 morts i els milers de ferits que els enfrontaments entre partidaris i detractors de Mohamed Mursi van causar dimecres.

L'oferta de Mursi

Mursi acceptaria posposar la consulta del dia 15 si es garanteix que l'oposició no aprofitarà aquesta demora per recórrer als tribunals i esmenar la nova carta magna. De moment, la Comissió Electoral ha aturat el procés de votació dels egipcis a l'estranger.

Els opositors a Mursi, però, l'acusen de crear una autocràcia a partir dels poders que ell mateix es va atorgar amb el polèmic decret del 22 de novembre. Des de l'oposició política i des de la població laica als carrers asseguren que la nova Constitució, redactada per una assemblea constitucional dominada pels islamistes, no representa les aspiracions de tota la societat civil del país.

El carrer, en peu de guerra

Aliens als moviments polítics, milers d'egipcis han protagonitzat una nova jornada de protestes opositores arreu del país. La més important s'ha fet al Caire. Desenes de milers de manifestants han tornat a marxar cap al palau presidencial sota el lema "Targeta vermella a Mursi". Els manifestants han proclamat a crits consignes reclamant la caiguda del govern islamista actual, incloent-hi el president.

Aquest cop, els opositors han encerclat el palau presidencial pacíficament. Els militars i policies que encerclen el complex han reaccionat deixant que els manifestants creuessin el cordó de seguretat de filats i tancs. Fins i tot hi ha hagut homes que s'han enfilat als blindats i d'altres que han petonejat policies i soldats, proclamant la pau. S'han repetit les imatges de fraternitat entre manifestants i militars de fa gairebé dos anys, en les protestes contra el règim de Mubarak.

En canvi, en altres punts del Caire mateix i en altres ciutats hi ha hagut enfrontaments entre manifestants partidaris i contraris al president. En alguns casos la policia ha fet servir gasos lacrimògens per dispersar els manifestants. Hi ha hagut diversos ferits.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut