Un dels investigadors de les Nacions Unides recull proves sobre el terreny.
Un dels investigadors de les Nacions Unides recull proves sobre el terreny.
Nova York

L'ONU rebutja posar una data per a les conclusions de l'informe sobre l'atac amb armes químiques a Síria

"No podem fixar un calendari", ha afirmat el portaveu en cap de les Nacions Unides, Martin Nesirky, després d'una reunió entre el secretari general, Ban Ki-Moon, i l'alta representant per al Desarmament, Angela Kane.

RedaccióActualitzat
Les Nacions Unides demanen temps per presentar l'informe sobre el presumpte atac amb armes químiques a Síria. La feina ja ha començat, però l'ONU rebutja donar una data tot i la pressió internacional per a una intervenció militar al país.
 
"No podem fixar un calendari", aquestes han estat les paraules del portaveu en cap de les Nacions Unides, Martin Nesirky, després de reunir-se amb el secretari general, Ban Ki-Moon, i l'alta representant per al Desarmament, Angela Kane.

L'equip d'inspectors ha aterrat a Holanda, on analitzarà en els laboratoris les mostres preses sobre el terreny i la traducció i compilació de les entrevistes a testimonis i metges. Segons Nesirky, "la feina ja ha començat" i "s'està fent el possible per accelerar el procediment", però recalca que "l'equip necessita temps per funcionar". De fet, es parla de fins a tres setmanes per analitzar totes les proves recollides.
 
Sense comunicació amb Washington
 
El portaveu ha explicat que Ban Ki-Moon "no ha parlat" amb el president nord-americà, Barack Obama, sobre la possibilitat que Washington pugui iniciar atacs militars sobre Síria en represàlia per l'ús d'armes químiques.

El secretari general ha insistit repetides vegades que els membres de les Nacions Unides respectin els principis de la Carta de l'ONU i que, per tant, no veu "alternativa a una solució política a la crisi de Síria".
 
El fet, però no el qui?
 
Nesirky ha recordat que el mandat de les Nacions Unides per a aquesta investigació inclou determinar si es van usar armes químiques però no qui ho va fer. Assegura que així l'organització pot donar una anàlisi "imparcial i creïble".
Anar al contingut