Washington

Obama buscarà l'autorització del Congrés per a una acció militar a Síria que creu imprescindible

El president nord-americà diu que ja ha pres la decisió de castigar el règim d'Al-Assad però, en pro de la democràcia, vol fer-ho amb el suport dels representants del poble.

El missatge d'Obama s'interpreta com una manera de guanyar temps i suports tant a dins com a fora dels Estats Units.

El debat serà el 9 de setembre.

RedaccióActualitzat
La possible intervenció militar nord-americana a Síria haurà d'esperar i no serà aquest cap de setmana, com s'especulava que podia ser. Tot i estar en disposició d'actuar en qualsevol moment, el president dels Estats Units, Barack Obama, ha decidit no precipitar-se i buscar l'autorització del Congrés nord-americà. La Casa Blanca guanya així temps per convèncer una opinió pública contrària a la intervenció i per buscar aliats internacionals sense renunciar a una resposta ferma després que el govern sirià hagi traspassat el que fa uns mesos Obama considerava una línia vermella.

El president Obama ha defensat en un discurs televisat la necessitat de castigar el règim de Bashar al-Assad per l'ús d'armes químiques contra la seva pròpia població. La decisió està presa, diu, però en pro de la democràcia esperarà a tenir l'aval dels representants del poble americà. Malgrat el perill de ser humiliat com David Cameron al Regne Unit, Obama creu que aquesta decisió és massa important per prendre-la sol i que amb el suport del Congrés serà més forta i legitimada.

Un gest inèdit, el d'Obama: mai abans cap president havia demanat permís per actuar militarment --de fet no el necessita--, i arriscat, ja que no té assegurat el vot favorable, especialment a la Cambra dels Representants, on la majoria està en mans dels republicans.

La Casa Blanca ja ha començat a treballar per convèncer els congressistes del perill de deixar impune un desafiament com aquest de cara al 9 de setembre, quan el Congrés torna a la feina. "Quin missatge enviarem si un dictador pot enviar a la mort centenars d'infants sense pagar per això?", ha preguntat Obama en un missatge als representants americans però també a les Nacions Unides, que ha subratllat que estan paralitzades pel bloqueig.

El mandatari nord-americà considera l'ús d'armament químic per part del govern sirià una amenaça que s'ha d'afrontar en defensa de la dignitat humana, pel perill que això pot suposar per a la seguretat nacional i la dels països "amics" de la regió, i per l'escalada en l'ús d'aquestes armes que es pot generar, així com la progressió dels grups terroristes.

Una reacció que es fa esperar

El missatge televisat ha tingut lloc al jardí de les roses de la Casa Blanca i arriba enmig dels moviments internacionals per castigar el règim de Bashar al-Assad pel suposat atac amb armes químiques sobre la població siriana. Els Estats Units asseguren que tenen proves, tot i que no les han presentat, mentre que Rússia considera que les acusacions són un disbarat. Washington, però, només compta amb la complicitat de França després del revés del "no" del parlament britànic.

Els inspectors de l'ONU poden treure de dubtes la comunitat internacional, però el seu informe haurà d'esperar. Aquest dissabte han marxat del país i han demanat temps per investigar i fer les proves científiques pertinents.

Sobre el terreny, a Síria, la lentitud de la reacció occidental ha donat temps a Bashar al-Assad de protegir amb defenses aèries els objectius militars més sensibles del règim. Tot apunta que ja s'han fet evacuar instal·lacions estratègiques i que el règim està reorganitzant i camuflant els seus arsenals d'armes, segons la intel·ligència israeliana.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut