Dos generals del Sudan del Nord i Sud en roda de premsa.
Dos generals del Sudan del Nord i Sud en roda de premsa.
Jartrum

L'ONU demana a les tropes del nord del Sudan que es retirin d'Abyei

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha exigit a l'exèrcit del nord del Sudan que es retiri immediatament de les posicions ocupades a la regió d'Abyei. En el comunicat emès també es condemnava l'atac al comboi de l'ONU per part de les forces del sud del país dijous passat i que va esdevenir part del pretext del nord per atacar.

Actualitzat
Les forces del Sudan del Nord han pres el control de la regió d'Abyei en el que ja pot considerar-se un rebrot de la violència secessionària entre nord i sud. Justificades en l'atac com a represàlia a la mort de 22 soldats per forces del Sud, les posicions de Jartrum, semblen, de moment, força rígides. L'ONU, tot i això, ha exigit a les tropes del Nord que es retirin immediatament de les posicions ocupades, alhora que aprofitava l'avinentesa per condemnar l'atac a un comboi per part de les forces del Sud.

La regió d'Abyei es troba al bell mig de la línia divisòria entre nord i sud del país, i ha esdevingut part de les reclamacions territorials de totes dues parts, fins i tot després de l'acord de pau del 2005, que va finalitzar amb el conflicte armat. Abyei és, a més, productora de petroli i constitueix un espai clau per entendre els costums tribals del Sudan. Moltes tribus pasturen els seus ramats per aquella zona i temen que el repartiment territorial de la regió acabi suposant la pèrdua dels privilegis de què disposen.

Anar al contingut